The Malaysia Post

Kanak-kanak perempuan Singapura berusia tiga tahun meninggal dunia akibat Covid-19, kematian ketiga melibatkan kanak-kanak di bawah 12 tahun

Seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun telah meninggal dunia akibat Covid-19, kata Kementerian Kesihatan (KKM) semalam (14 September), menjadikannya kematian koronavirus ketiga membabitkan kanak-kanak di bawah umur 12 tahun di Singapura.

Anak kecil warga Singapura itu meninggal dunia pada hari Selasa, kata MoH sebagai menjawab pertanyaan TODAY.

“Pesakit mempunyai sejarah lampau pelbagai keadaan perubatan sebelum jangkitan Covid-19,” tambahnya.

Gadis itu disahkan positif Covid-19 melalui ujian pantas antigen pada 9 Ogos dan dimasukkan ke hospital pada 13 Ogos.

“Pesakit itu meninggal dunia pada 13 September dan punca kematiannya adalah kecederaan otak anoksik akibat serangan jantung dan jangkitan Covid-19,” kata KKM.

“KKM mengucapkan takziah kepada keluarga pesakit.” Kecederaan otak anoksik berlaku apabila otak kekurangan oksigen.

Pada 27 Jun, seorang budak lelaki berusia 18 bulan bernama Zaheer Raees Ali menjadi pesakit pertama di bawah umur 12 tahun meninggal dunia akibat Covid-19.

Punca kematian adalah ensefalitis (radang otak) akibat Covid-19, serta jangkitan virus yang disebabkan oleh virus respiratory syncytial dan enterovirus.

Bapanya, Basharath Ali berkata, suhu kanak-kanak itu mencecah 41°C dan terpaksa dimasukkan ke hospital. Keluarga itu kemudiannya mendapat tahu bahawa budak itu menghidap meningoencephalitis, atau radang otak dan selaput yang menutupi otak dan saraf tunjang, dan tidak banyak yang boleh dilakukan.

Kematian Zaheer diikuti dengan kematian pada 17 Julai seorang kanak-kanak perempuan berusia empat tahun yang dijangkiti Covid-19.

Dia meninggal dunia akibat radang paru-paru Covid-19. Seperti Zaheer, dia sebelum ini sihat dan tidak mempunyai sejarah perubatan lampau.

Terdahulu pada hari Selasa, Menteri Kesihatan Ong Ye Kung berkata bahawa pelancaran vaksin Covid-19 untuk kanak-kanak bawah lima tahun, serta suntikan penggalak bagi mereka yang berumur enam bulan hingga 11 tahun, akan bermula pada akhir Oktober atau awal November.

Bagaimanapun, belum ada rancangan untuk memasukkan vaksin Covid-19 dalam Jadual Imunisasi Kanak-Kanak Kebangsaan, kata Ong di Parlimen.

Read Previous

Laporan: R. Kelly disabitkan dengan tuduhan pornografi kanak-kanak

Read Next

Zelensky dari Ukraine melihat kerosakan di bandar yang ditawan semula; Rusia menyerang sistem air bandar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.