The Malaysia Post

Zelensky dari Ukraine melihat kerosakan di bandar yang ditawan semula; Rusia menyerang sistem air bandar

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky mendengar secara langsung apa yang dialami oleh penduduk di bandar timur laut yang ditawan semula di bawah tentera Rusia ketika sebuah bandar utama bergelut untuk membendung kerosakan sistem airnya daripada serangan peluru berpandu Rusia.

Kryvyi Rih, bandar terbesar di tengah Ukraine dengan anggaran penduduk sebelum perang 650,000, disasarkan oleh lapan peluru berpandu jelajah pada hari Rabu, kata pegawai.

“Stesen pam air musnah. Sungai itu menembusi empangan dan melimpahi tebingnya. Bangunan kediaman hanya beberapa meter dari sungai,” kata penggubal undang-undang Ukraine Inna Sovsun di Twitter.

Tentera Rusia mengalami pembalikan yang menakjubkan bulan ini selepas tentera Ukraine melakukan tujahan berperisai pantas di wilayah Kharkiv, memaksa Rusia berundur secara tergesa-gesa.

Zelensky semalam membuat lawatan mengejut ke Izium ― sehingga empat hari lalu hab kubu utama dan logistik Rusia di rantau itu ― di mana dia menyaksikan bendera Ukraine dinaikkan di hadapan bangunan majlis bandar raya yang hangus.

Dalam catatan media sosial, Zelensky berkata: “Bendera biru-kuning kami sudah berkibar di Izium yang tidak diduduki. Dan ia akan berlaku di setiap bandar dan kampung Ukraine.” Di jalan utama, tiada bangunan yang tidak terjejas: Rumah mandian terbiar mempunyai lubang di bahagian tepinya; kedai daging, farmasi, kedai kasut dan salun kecantikan telah disembur dengan serpihan.

Zelensky menyerahkan pingat kepada askar yang membebaskan kawasan Balakliia, sebuah lagi bandar yang direbut semula dalam beberapa hari kebelakangan ini. Rakyat dan polis memberitahu wartawan orang awam terbunuh semasa pendudukan Rusia selama berbulan-bulan.

Rusia menafikan sengaja menyasarkan orang awam, dan Reuters tidak dapat segera mengesahkan dakwaan itu.

Selepas dia kembali ke Kyiv, kereta presiden Ukraine terbabit dalam kemalangan tetapi dia tidak cedera parah, kata seorang jurucakap awal hari ini.

“Dipukul oleh tentera Ukraine di medan perang, pengecut Rusia kini berperang dengan infrastruktur kritikal kami dan orang awam. Rusia adalah negara pengganas dan mesti diiktiraf seperti itu,” kata Menteri Luar Dmytro Kuleba di Twitter, merujuk kepada Kryvyi Rih.

Dalam nada itu, senator AS dari kedua-dua parti Demokrat dan Republikan memperkenalkan undang-undang yang akan menetapkan Rusia sebagai penaja negara keganasan. Langkah itu ditentang oleh pentadbiran Presiden Joe Biden.

alamat PBB

Zelensky dijadual bercakap kepada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 21 September, dan perhimpunan itu akan mempertimbangkan pada hari Jumaat cadangan untuk beliau berucap pada perhimpunan tahunan pemimpin dunia dalam rakaman video. Rusia menentang Zelensky bercakap.

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres berkata selepas bercakap dengan Presiden Rusia Vladimir Putin bahawa dia berharap perjanjian yang ditengahkan PBB mengenai eksport bijirin Laut Hitam Ukraine akan diperluaskan untuk memasukkan ammonia Rusia, bahan utama dalam baja nitrat. Kekurangan baja menyumbang kepada krisis makanan global.

Juga dalam bidang diplomatik, Putin dan Presiden China Xi Jinping akan membincangkan Ukraine dan Taiwan pada mesyuarat di Uzbekistan pada Khamis yang Kremlin berkata akan memegang “kepentingan istimewa” memandangkan situasi geopolitik.

Ahli politik dan pegawai tentera Barat berkata masih terlalu awal untuk memberitahu sama ada kejayaan Ukraine pada September menandakan titik perubahan dalam perang kerana Rusia masih belum bertindak balas sepenuhnya.

“Kita harus mengelakkan euforia. Masih banyak kerja yang perlu dilakukan untuk membebaskan tanah kita, dan Rusia mempunyai sejumlah besar senjata,” kata Oleksiy Danilov, setiausaha majlis keselamatan dan pertahanan negara, dalam catatan dalam talian.

hangus kekal

Di jalan masuk ke Izium, perhentian bas telah disapu dengan tanda “Z”, simbol yang digunakan oleh tentera Rusia untuk mengenal pasti diri mereka, dan mayat kereta kebal dan kenderaan berperisai yang hangus terletak di tepi jalan.

Dengan tudung merah jambu yang dililitkan di wajahnya untuk kehangatan, Liubov Sinna, 74, berkata penduduk masih takut.

“Kerana kami melalui enam bulan ini. Kami meletakkannya di bilik bawah tanah. Kami telah melalui semua yang mungkin untuk dilalui. Kami sama sekali tidak boleh mengatakan bahawa kami berasa selamat,” katanya.

Sehari selepas bercakap melalui telefon selama 90 minit kepada Vladimir Putin, Canselor Jerman Olaf Scholz berkata presiden Rusia itu “malangnya” masih tidak menganggap pencerobohannya adalah satu kesilapan. Putin berkata dia mahu memastikan keselamatan Rusia dan melindungi penutur Rusia di Ukraine. Ukraine dan Barat menuduh Rusia sebagai perang pencerobohan tanpa provokasi.

Dalam satu langkah yang menunjukkan Putin mempunyai matlamat perang yang lebih luas apabila dia mengarahkan tentera ke Ukraine pada 24 Februari, tiga orang yang rapat dengan kepimpinan Rusia memberitahu Reuters bahawa Putin telah menolak perjanjian sementara dengan Kyiv sekitar masa perang bermula.

Mereka berkata perjanjian itu akan memenuhi permintaan Rusia supaya Ukraine tidak menyertai pakatan tentera Barat pimpinan AS, Nato. Kremlin berkata laporan Reuters itu “sama sekali tidak ada kaitan dengan realiti”. Ia juga berkata cita-cita Ukraine untuk menyertai NATO masih memberi ancaman kepada Rusia.

Read Previous

Kanak-kanak perempuan Singapura berusia tiga tahun meninggal dunia akibat Covid-19, kematian ketiga melibatkan kanak-kanak di bawah 12 tahun

Read Next

Majlis Bandaraya Pulau Pinang mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada pemilik tanah berhubung perobohan kubur berusia 138 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.