The Malaysia Post

Majlis Bandaraya Pulau Pinang mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada pemilik tanah berhubung perobohan kubur berusia 138 tahun

Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) telah mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada pemilik tanah yang menempatkan makam Foo Teng Nyong, isteri ketiga Kapitan Cina Chung Keng Kwee yang berusia 138 tahun.

Majlis bandar raya mengeluarkan notis ketidakpatuhan syarat yang ditetapkan di bawah permit penggalian kepada pemilik tanah selepas kubur itu digali dan dirobohkan.

Penggalian dan perobohan kubur itu berlaku pada 28 Ogos dan saki-bakinya ditemui dibuang di tapak pelupusan sampah Jelutong awal bulan ini.

Menurut MBPP, pemilik tanah telah memohon permit penggalian dan permit itu dikeluarkan pada 18 Mac tahun ini tertakluk kepada syarat.

Antara syarat yang dinyatakan dalam permit itu ialah pemilik tanah perlu memaklumkan kepada MBPP mengenai tarikh penggalian sekurang-kurangnya 10 hari lebih awal dan kerja-kerja penggalian hendaklah dijalankan di bawah pengawasan pegawai dari majlis bandaraya.

“Pemohon telah gagal mematuhi syarat dalam permit, di mana mereka telah menjalankan kerja-kerja penggalian pada 28 Ogos tanpa memberitahu majlis bandaran dan tanpa pengawasan oleh pegawai majlis bandaran,” kata majlis bandaran itu dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh perbadanannya. jabatan komunikasi dan perhubungan awam.

Disebabkan ketidakpatuhan syarat yang ditetapkan di bawah permit penggalian, pemilik tanah telah dikeluarkan notis dan surat tunjuk sebab pada 8 September mengikut Seksyen 97 (2) Akta Kerajaan Tempatan 1976.

Pemilik tanah dikehendaki menjawab surat tunjuk sebab dalam tempoh tujuh hari dari tarikh notis.

“Tindakan lanjut, termasuk mendakwa pemilik tanah di mahkamah, akan diambil sekiranya pemilik tanah gagal mematuhi notis ketidakpatuhan dan surat tunjuk kes,” katanya.

Majlis bandaraya turut mengesahkan pemilik tanah tidak mengemukakan sebarang permohonan kebenaran merancang, justeru tiada kebenaran merancang diluluskan untuk sebarang pembangunan di tapak berkenaan.

Cucu Foo dan Chung, Jeffery Seow, telah merayu kepada Majlis Warisan Pulau Pinang untuk melindungi makam Foo daripada dirobohkan awal tahun ini selepas pemilik tanah menerbitkan notis penggalian dalam akhbar.

Beliau mengecam pihak berkuasa tempatan kerana kurangnya tindakan dalam melindungi kubur daripada dirobohkan.

“Bagaimanakah Pulau Pinang menghormati dan berterima kasih kepada lelaki yang dikenali sebagai dermawan terhebat seusianya, yang banyak memberi kepada Tanah Melayu dan Pulau Pinang? Kami membenarkan kubur berusia 138 tahun yang dibinanya untuk isterinya dicemari dan dimusnahkan dan jenazahnya dibuang tanpa sewenang-wenangnya ke dalam kubur orang miskin di Batu Gantong!” dia telah menyiarkan di Facebooknya baru-baru ini.

Dia juga menuntut pihak berkuasa menghendaki pemilik tanah untuk memulihkan kubur dan jenazah Foo dikebumikan semula di tapak asal.

Beliau menggesa kerajaan negeri mewartakan makam Foo sebagai tapak warisan, pada masa sama, turut mengambil tindakan mewartakan tanah dan makam Chung Thye Phin, anak lelaki Foo, berhampiran sebagai tapak warisan.

Khoo Salma dari Penang Heritage Trust telah melabelkan penggalian dan perobohan sebagai “vandalisme perintah tertinggi”.

Dia menegaskan bahawa Foo juga ibu kepada Chung Thye Phin, seorang lagi tokoh sejarah penting di Pulau Pinang dan Perak.

“Beginikah cara Pulau Pinang dengan tapak Unesco memperlakukan warisannya? Jenazah Puan Foo disimpan di Batu Gantong, batu ukiran kuburnya di tapak pelupusan sampah Jelutong dan ke mana barang kemasnya yang berharga?” dia bertanya.

Foo ialah salah seorang daripada ramai isteri Chung Keng Quee (juga dikenali sebagai Chung Keng Kwee) dan dia ialah ibu kepada Chung Siew Ying, Chung Thye Phin dan Chung Thye Chong.

Dia ialah ibu saudara kepada Foo Choo Choon, yang dikenali sebagai Raja Timah Malaya, dan dipercayai bahawa dia memainkan peranan penting dalam mendapatkan pekerjaan untuk Choo Choon di lombong suaminya yang memulakan kerjaya Choo Choon dalam perlombongan bijih timah.

Chung Keng Quee ialah pemilik lombong bijih timah dan majikan buruh terbesar di Tanah Melayu. Pada tahun 1887, beliau merupakan pengeluar bijih timah terbesar di Perak.

Beliau digelar sebagai pengasas dan pentadbir Taiping moden dan dilantik sebagai Kapitan China oleh British pada tahun 1877.

Anak lelakinya dan Foo, Chung Thye Phin, berkhidmat di Majlis Negeri Perak sehingga 1927 dan juga dikenali sebagai Kapitan Cina Perak yang terakhir.

Foo Teng Nyong meninggal dunia pada tahun 1884 jadi kubur itu pada dasarnya lebih tua daripada Hye Kee Chan, kini dikenali sebagai Rumah Agam Pinang Peranakan, di 29, Church Street yang dilindungi dalam tapak warisan Dunia Unesco.

Read Previous

Zelensky dari Ukraine melihat kerosakan di bandar yang ditawan semula; Rusia menyerang sistem air bandar

Read Next

Dalam laporan terbaru, badan pemantau demokrasi menyenaraikan cara China membentuk perbualan di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.