The Malaysia Post

Anthony Loke memulakan misi untuk membakar semula rakyat Malaysia untuk PRU15

Cabaran terbesar DAP untuk pilihan raya umum akan datang adalah untuk memotivasikan rakyat Malaysia untuk keluar habis-habisan dan membuang undi, menurut ketuanya Anthony Loke Siew Fook.

Setiausaha Agung parti pembangkang itu berkata bahawa ramai rakyat Malaysia yang mengundi pada Pilihan Raya 2018 nampaknya telah berputus asa terhadap ahli politik selepas Gerakan Sheraton pada 2020.

“Saya rasa tanah perlu dibangkitkan semula, tetapi cabarannya ialah bagaimana kita boleh meningkatkan sokongan itu,” katanya kepada Malay Mail dalam temu bual baru-baru ini.

Ahli Parlimen Seremban penggal kedua itu tidak menyangka DAP telah kehilangan kumpulan teras penyokongnya tetapi mengakui terdapat sebilangan pengundi yang kecewa dengan penipuan politik sejak dua tahun lalu dan berpendapat adalah lebih baik untuk pergi. dengan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya akan datang.

Ini adalah penjaga pagar yang akan bertukar pihak dalam pilihan raya, kata Loke, sambil menambah bahawa ia akan menjadi pendakian yang tinggi untuk mendapatkan semula keyakinan pengundi.

Walaupun ini mungkin mengecewakan, Loke gembira selepas lawatan empat hari ke Sabah baru-baru ini dan berkata sokongan terhadap parti itu nyata, terutamanya di tiga kerusi parlimen DAP di sana: Kota Kinabalu, Tenom dan Sandakan.

“Kami menganjurkan dua majlis makan malam mengumpul dana di Kota Kinabalu dan Sandakan dan ia telah habis dijual. Walaupun dengan iklim ekonomi seperti ini, kami masih boleh menjual makan malam untuk mengumpul dana dan beberapa makan malam dijual pada harga yang agak tinggi.

“Jadi dalam erti kata lain, masih ada sokongan di lapangan,” katanya.

Memperkukuh asas

Loke berkata adalah penting bahawa DAP terus memperdalam hubungannya dengan penyokongnya di peringkat komuniti “kerana dalam dua tahun lalu, terutamanya semasa penutupan, politik telah menjadi lebih tempatan”.

“Tiada kempen nasional, tiada acara nasional dalam hal itu, kita tidak boleh buat acara atau makan malam, kebanyakan pemimpin dan wakil rakyat kita tidak pergi selama dua tahun itu, pada dasarnya hanya tertumpu kepada kawasan mereka,” katanya.

Beliau yakin penggubal undang-undang DAP telah giat meninjau konstituen mereka dalam tempoh dua tahun era Covid-19 dan menjalankan tugas mereka dipilih.

“Dalam dua tahun terakhir pandemik, inilah masanya konstituen akan menilai sama ada anda pernah bersama mereka atau tidak apabila mereka memerlukan bantuan dan jika anda memainkan peranan anda, orang akan mengingati anda.”

Berasal dari parti yang pernah menjadi underdog, Loke yakin DAP mampu menggerakkan orang ramai ke peti undi apabila menjelang pilihan raya umum ke-15 nanti.

Terdapat ramai yang skeptik, tetapi beliau menegaskan bahawa DAP dan sekutunya telah membuktikan mereka salah pada masa lalu, terutamanya dalam pilihan raya lalu apabila peratusan keluar mengundi mencapai 85 peratus.

“Saya rasa kita pernah melalui perkara ini, dari segi sikap tidak peduli politik, sebenarnya tempoh antara 2016 hingga 2018, suasana yang sama berlaku dalam kalangan pengundi.

“Tahun 2008 adalah titik yang tinggi dan dari tahun itu hingga 2013 orang sangat aktif, terdapat banyak gerakan sosial, dan pada 2013 kita tidak perlu memotivasikan pengundi.

“Tanah sangat panas, tetapi selepas 2013 kami tidak berjaya, ia mula turun, walaupun antara 2016 hingga 2017 ada isu seperti 1MDB dan GST, tetapi orang masih tidak percaya bahawa kami boleh melakukannya, tetapi berubah,” katanya.

“Jadi dengan kata lain, saya katakan bahawa politik adalah sangat dinamik; ya ada cabaran, ada sikap acuh tak acuh dan kekecewaan sekarang ini tetapi menjadi tanggungjawab kita sebagai pemimpin parti untuk memberi motivasi dan menjaga kepercayaan.

“Pemikiran kita sebagai pemimpin adalah sangat penting, anda mesti dapat memberikan hala tuju kepada rakyat,” tambahnya.

Membina semula kepercayaan pengundi

Loke berkata perkara penting yang perlu diingat adalah pertama sekali, memberikan rakyat Malaysia wawasan negara yang lebih baik.

“Saya rasa isu terbesar negara hari ini ialah mengenai integriti kerajaan. Kita dikelilingi dengan begitu banyak isu lain, sudah tentu lawan kita terus menyuarakan isu perkauman dan agama dan kita berhadapan dengan banyak lagi isu kos sara hidup.

“Tetapi saya fikir yang paling penting ialah bagaimana kita mengembalikan integriti ke dalam kerajaan kita, bagaimana kita menyatakan naratif dan visi bahawa Malaysia boleh (menjadi) lebih baik jika kita mempunyai kerajaan yang bertanggungjawab dan berintegriti,” tambahnya.

Beliau menegaskan bahawa terdapat keperluan besar untuk memulihkan keyakinan orang ramai terhadap institusi kerajaan dan ahli politik.

Itulah sebabnya DAP bertegas untuk menyemak dan meminda undang-undang yang diperlukan untuk mengukuhkan institusi awam. Ini termasuk peraturan dan piawaian asas yang mengawal Dewan Rakyat, dewan penggubal undang-undang di mana mereka yang dipilih membuat kes dan undang-undang demi kepentingan mereka yang diwakili.

“Bagi ramai orang sekarang, melihat apa yang berlaku kepada negara, mereka melihat ahli politik sebagai tidak boleh dipercayai, pentingkan diri sendiri, dan kita hanya mahu memperkayakan diri sendiri.

“Persepsi seperti itu sangat merosakkan,” katanya.

Loke berkata cabaran itu bukan hanya untuk Pakatan Harapan tetapi untuk semua ahli politik generasi masa kini.

“Generasi saya, mereka yang berada

dalam usia 40-an dan ke bawah 50-an, seluruh generasi ahli politik merentasi jurang.

“Saya rasa kalau tanya Umno, mereka akan cakap perkara yang sama. Saya fikir mereka juga menghadapi cabaran yang sama: bagaimana mereka mendapat semula kepercayaan kepada parti mereka, kerana parti mereka juga tercemar,” katanya.

Ini adalah persoalan yang dikemukakan oleh Loke kepada semua ahli politik, cabaran yang sebenarnya dihadapi oleh seluruh spektrum politik dan bagaimana untuk menyusun sistem dan formula politik yang boleh membawa negara ke hadapan untuk 20 hingga 30 tahun akan datang.

“Semua orang masih mencari, ia bukan mudah. Tetapi saya berharap dengan lebih ramai pemimpin muda mengambil alih soal kepimpinan, kita boleh meletakkan beban kita di belakang kita dan bekerjasama dalam pemikiran baharu untuk politik Malaysia,” katanya.

Bagaimana dengan pengundi Undi18?

Diminta untuk menghuraikan strategi DAP dalam mendekati pengundi muda dan jika itu akan menjejaskan rundingan kerusi pilihan rayanya, Loke berkata parti itu tidak bergantung pada undi Undi18 untuk memenangi PRU15.

“Kadang-kadang orang tidak faham, mereka mungkin menyangka semua pengundi berusia 18 tahun, itu tidak benar.

“Kohort 18 hingga 21 hanya terdiri daripada 1.2 juta di seluruh negara, bermakna ramai pengundi baharu adalah mereka yang melepasi umur 20-an atau 30-an, rakyat Malaysia yang tidak pernah bersusah payah mendaftar.

“Walaupun kita mempunyai pendaftaran automatik ini yang memberi mereka hak untuk mengundi, ia tidak bermakna kumpulan ini pasti akan keluar mengundi, kerana pada 2018 pun kumpulan ini tidak diganggu untuk mengundi,” katanya.

Loke berkata di seluruh negara, terdapat sangat sedikit kawasan pilihan raya yang luar biasa di mana kumpulan Undi18 mungkin mempengaruhi keputusan undian. Satu yang terlintas di fikirannya ialah Bangi yang penyandangnya ahli parlimen ialah Ong Kian Ming dari DAP tetapi yang terakhir mengumumkan secara terbuka bulan lepas bahawa beliau tidak bercadang untuk bertanding semula pada PRU15.

“Bangi adalah kerusi yang mempunyai peratusan besar pengundi bawah 30 tahun, kerana keseluruhan kawasan masih dalam pembangunan, banyak projek perumahan baharu, ramai orang dari negeri lain yang tinggal di kawasan itu.

“Jadi kecuali beberapa kerusi seperti Bangi, kerusi lain, Undi18 bukan satu-satunya faktor penentu. Saya tidak mengatakan bahawa mereka tidak penting tetapi mungkin tidak tepat untuk mengatakan bahawa faktor tertentu boleh mempengaruhi keseluruhan pilihan raya, “kata Loke.

Beliau menjelaskan bahawa walaupun DAP menunjukkan prestasi yang baik dalam kalangan pengundi muda pada PRU14, analisis semasa ialah aliran ini tidak cenderung ke arah itu sekarang.

Beliau berkata pilihan raya negeri Johor baru-baru ini – yang pertama selepas undang-undang Undi18 diwartakan – tidak serta-merta menunjukkan bahawa mereka yang layak tetapi tidak pernah mengundi sebelum ini, telah keluar untuk menggunakan hak mereka secara beramai-ramai.

Beliau menjangkakan perkara yang sama akan berlaku dalam pilihan raya negara akan datang “kerana kesedaran politik memerlukan masa untuk dibina”.

Baca Lagi | Anthony Loke memulakan misi untuk membakar semula rakyat Malaysia untuk PRU15

“Jangan bercakap tentang memenangi pengundi kali pertama, tetapi sebaliknya, bagaimana anda mempertahankan pengundi sedia ada, bagaimana anda memotivasikan pengundi yang mengundi kami untuk terus mengundi kami?

“Kami akan cuba mendekati, tetapi saya mengatakan bahawa dalam proses mendekati pengundi muda, kita tidak boleh melupakan asas kita sendiri dan pengundi kumpulan umur lain,” kata Loke.

Read Previous

Laporan: Kerajaan Pahang saman aktivis alam sekitar kerana memfitnah isu pembalakan

Read Next

NCCIM berharap untuk lebih banyak biz dengan UAE

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.