The Malaysia Post

NCCIM berharap untuk lebih banyak biz dengan UAE

Dewan Perniagaan dan Industri Kebangsaan Malaysia (NCCIM) berharap dapat menarik lebih banyak pelaburan dari Emiriah Arab Bersatu (UAE) dalam projek pembuatan berteknologi tinggi dan industri baru muncul seperti pembuatan pintar, ekonomi digital, kecerdasan buatan, industri aeroangkasa, industri halal dan tenaga boleh diperbaharui.

Presiden Tan Sri Low Kian Chuan berkata sepanjang wabak itu, UAE kekal sebagai rakan dagangan, destinasi eksport dan sumber import terbesar Malaysia di rantau Asia Barat.

“Pemasukan Malaysia pada 18 Mac perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) telah meletakkan Malaysia dalam kedudukan yang lebih baik untuk menjadi pintu masuk ideal bagi UAE untuk menembusi rantau Asean dan lima lagi anggota RCEP iaitu Australia, China, Jepun , Korea dan New Zealand,” katanya.

“Dari segi perangkaan perdagangan pada 2021, jumlah perdagangan Malaysia dengan UAE meningkat 7.9% kepada RM22.29 bilion daripada RM20.65 bilion pada 2020,” katanya.

Eksport utama Malaysia ke UAE ialah produk elektrik dan elektronik, barang kemas, minyak sawit dan produk pertanian berasaskan minyak sawit, produk petroleum dan makanan diproses, manakala import utama adalah produk petroleum, petroleum mentah, kimia dan produk kimia, pengeluar logam dan barang kemas. .

NCCIM ialah persekutuan lima persatuan perdagangan kebangsaan yang ditubuhkan pada 1962 melalui keputusan Kabinet kerajaan dan mempunyai jangkauan kolektif lebih 600,000 entiti dan usahawan di Malaysia.

Antara lima persatuan perdagangan itu ialah Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Bersekutu Malaysia, Dewan Perniagaan Melayu, Dewan Perniagaan dan Perindustrian India Bersekutu Malaysia, Dewan Perniagaan dan Industri Antarabangsa Malaysia dan Persekutuan Pengilang Malaysia.

Low menambah bahawa NCCIM komited untuk memainkan peranannya dalam menangani defisit perdagangan negara yang lebih tinggi.

Beliau percaya bahawa defisit perdagangan Malaysia boleh berkurangan apabila negara bergerak ke fasa endemik terutamanya memandangkan kebanyakan sektor dibuka.

“Kami lebih agresif untuk mengeksport lebih banyak. Saya fikir kami tidak sabar-sabar untuk bekerja lebih keras dengan rakan sejawatan kami dan untuk mendapatkan lebih ramai rakyat Malaysia kerana keterbukaan,” kata Low kepada pemberita pada Sesi Penglibatan NCCIM dengan delegasi Perniagaan Menteri UAE pada Jumaat.

Low yakin proses menghubungkan perniagaan tempatan kepada perniagaan dari negara lain akan menjadi lebih baik kerana ia boleh dilakukan secara fizikal berbanding pandemik akibat sekatan pergerakan.

Baca Lagi | NCCIM berharap untuk lebih banyak biz dengan UAE

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, Malaysia menyaksikan defisit perdagangan tertinggi dalam perkhidmatan pada 2021, yang melebar kepada RM60.7 bilion berbanding defisit RM47.2 bilion pada 2020 disebabkan oleh perjalanan masuk yang lebih rendah, lapor Bernama.

Read Previous

Anthony Loke memulakan misi untuk membakar semula rakyat Malaysia untuk PRU15

Read Next

Menjelang pertemuan minggu depan dengan PM, Zuraida berkata beliau berharap untuk mengekalkan jawatan Kabinetnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.