The Malaysia Post

Pemilik Chelsea, Abramovich membantu Ukraine berunding untuk perdamaian

Roman Abramovich

Credits: bbci

Ahli perniagaan bilionair Rusia Roman Abramovich, yang memiliki kelab bola sepak Liga Perdana, Chelsea, telah menerima permintaan Ukraine untuk membantu merundingkan penamatan konflik di Ukraine, kata jurucakapnya.

Kata penglibatan Abramovich dalam perbincangan mengenai konflik, berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, pertama kali datang dari Berita Yahudi, yang mengatakan Kyiv telah menghubungi orang Yahudi untuk mendapatkan bantuannya.

“Saya boleh mengesahkan Roman Abramovich telah dihubungi oleh pihak Ukraine untuk sokongan dalam mencapai resolusi aman, dan bahawa dia telah cuba membantu sejak itu,” kata seorang jurucakap.

“Memandangkan apa yang dipertaruhkan, kami akan meminta pemahaman mengapa kami tidak mengulas sama ada situasi itu atau penglibatannya.”

Tiada komen segera daripada kerajaan Ukraine.

Abramovich, yang berbangsa Yahudi dan berkewarganegaraan Israel, adalah salah seorang ahli perniagaan paling berkuasa yang memperoleh kekayaan luar biasa selepas pecahnya Kesatuan Soviet pada 1991. Forbes meletakkan nilai bersihnya pada AS$13.3 bilion (RM55.8 bilion).

Seorang peniaga komoditi yang berkembang maju dalam kekacauan tahun 1990-an di bawah Presiden Boris Yeltsin ketika itu, Abramovich memperoleh kepentingan dalam syarikat minyak Sibneft, pengeluar aluminium Rusal dan syarikat penerbangan Aeroflot yang kemudiannya dijual.

Di bawah Presiden Rusia Vladimir Putin, Abramovich berkhidmat sebagai gabenor wilayah Artik terpencil Chukotka di Timur Jauh Rusia.

Tidak jelas apa peranan, jika ada, Abramovich dalam perbincangan antara pegawai Rusia dan Ukraine yang bermula pada hari Isnin di sempadan Belarus.

Terdahulu pejabat presiden Ukraine berkata matlamat Ukraine untuk rundingan itu adalah gencatan senjata serta-merta dan pengunduran tentera Rusia dari Ukraine. Kremlin tidak menyatakan secara jelas apa objektifnya dalam perbincangan itu.

Abramovich, 55, berkata pada hari Sabtu bahawa dia memberi pemegang amanah pengurusan Chelsea untuk kelab itu.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, dua lagi jutawan Rusia, Mikhail Fridman dan Oleg Deripaska, telah menyeru agar konflik itu dihentikan. Baca cerita penuh

Putin menggunakan ucapan awal pagi kepada negara itu pada 24 Februari untuk mengarahkan “operasi ketenteraan khas” terhadap Ukraine hanya tiga hari selepas mengiktiraf dua wilayah pemberontak yang disokong Rusia di Ukraine.

Baca Lagi | Pemilik Chelsea, Abramovich membantu Ukraine berunding untuk perdamaian

Putin berkata beliau mengarahkan operasi ketenteraan untuk melindungi orang ramai, termasuk warga Rusia, daripada “pembunuhan beramai-ramai” – tuduhan yang ditolak oleh Ukraine dan Barat sebagai propaganda tidak berasas.

Read Previous

Najib cuba mengosongkan tarikh rayuan berhubung bukti baharu dalam kes SRC

Read Next

Kremlin mempertahankan logik untuk tindakan di Ukraine

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here