The Malaysia Post

Kremlin mempertahankan logik untuk tindakan di Ukraine

Dmitry Peskov

Credits: phototass1

Rusia hari ini menggandakan logik untuk menghantar tenteranya ke Ukraine kerana ia mengutuk keputusan Kesatuan Eropah untuk membiayai penghantaran senjata ke Kyiv.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata pada taklimat berita bahawa bekalan senjata Barat ke Ukraine menunjukkan bahawa Moscow betul untuk cuba memusnahkan jirannya.

Beliau berkata bahawa ramai rakyat Rusia sangat sedih dengan apa yang berlaku kepada saudara mereka di Ukraine, tetapi menyalahkannya atas tindakan nasionalis Ukraine.

“Kesatuan Eropah adalah persatuan yang mengambil sikap tidak mesra terhadap kami dan mengambil langkah yang tidak mesra, tetapi bermusuhan dengan kami,” katanya kepada pemberita.

Bekalan senjata ke Ukraine akan menjadi “faktor yang sangat berbahaya dan tidak stabil” yang tidak akan membantu memulihkan kestabilan tetapi boleh dalam jangka panjang mempunyai akibat yang lebih berbahaya, kata Peskov.

“Ini, sekali lagi, mengesahkan bahawa Rusia betul mengenai langkah-langkah yang diambil untuk memastikan penyahmiliteran negara itu,” katanya.

Barat telah meningkatkan bekalan senjata ke Ukraine untuk membantunya mempertahankan diri daripada pencerobohan terbesar negara Eropah sejak Perang Dunia Kedua. Moscow berkata ia terlibat dalam “operasi ketenteraan khas” untuk melindungi orang awam.

Peskov berkata, tanpa memberikan bukti, bahawa ramai rakyat Ukraine digunakan sebagai perisai manusia dalam apa yang disebutnya jenayah oleh nasionalis Ukraine. Beliau menyifatkan mereka sebagai mangsa propaganda negara mereka.

“Bukan sahaja dalam pentadbiran presiden, tetapi di seluruh Rusia, sebahagian besar penduduk mempunyai rakan atau saudara yang tinggal di Ukraine. Sememangnya, hati semua orang sakit dengan apa yang berlaku kepada saudara-mara ini,” katanya.

Beliau enggan mengulas mengenai kematian yang dialami oleh tentera Rusia, merujuk soalan itu kepada kementerian pertahanan.

Baca Lagi | Kremlin mempertahankan logik untuk tindakan di Ukraine

Beliau juga enggan menghuraikan arahan Presiden Vladimir Putin pada hujung minggu supaya pasukan pencegah nuklear Rusia diletakkan pada “rejim khas” kewaspadaan, atau mengulas sama ada terdapat risiko konfrontasi antara Rusia dan NATO.

Read Previous

Pemilik Chelsea, Abramovich membantu Ukraine berunding untuk perdamaian

Read Next

Timbalan menteri memohon maaf kerana tidak dapat bertemu mangsa banjir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here