The Malaysia Post

Pembentukan PN idea Azmin dan Muhyiddin – PEJUANG

Ketua Penerangan Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) Ulya Aqamah Hasamudin hari ini menafikan penglibatan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam pembentukan Perikatan Nasional berikutan kejatuhan Pakatan Harapan (PH) pada Februari tahun ini.

Ulya menerusi pernyataan Facebook yang disiarkan di laman parti hari ini menegaskan bahawa pembentukan PN adalah “skim nakal yang dirancang” oleh Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Dia menjelaskan bahawa Azmin sendiri yang mendakwa bahawa mereka yang berada dalam PH ingin menggulingkan Dr Mahathir, dan bahawa dia akan membuat langkah keluar dari mesyuarat Majlis Presiden PH jika idea-idea tersebut ditimbulkan.

“Namun, semasa pertemuan Pakatan Harapan, apa yang anda katakan tidak berlaku. PH bersetuju untuk memberi sokongan penuh kepada Tun Dr Mahathir dan mengadakan perbincangan rancangan peralihan yang betul, anda tidak keluar semasa pertemuan itu. Sidang media selepas pertemuan itu harmoni dan bersatu.

“Walaupun dituduh penggulingan itu tidak terjadi, pengkhianat masih ingin meneruskan rancangan mereka,” kata Ulya, merujuk kepada Azmin.

Ulya kemudian mengatakan bahawa ketika Muhyiddin berulang kali mendesak Dr Mahathir untuk menyetujui perpecahan Bersatu dari PH, dia dan Azmin meneruskan rancangan untuk membentuk PN dan meneruskan khalayak mereka yang dirancang dengan Yang Di Pertuan Agong memaklumkan kepadanya mengenai kejatuhan PH.

Baca Lagi | Biarkan kita bertanding untuk pilihan raya kecil Gerik, kata Zahid kepada Bersatu, PAS

Ini berlaku walaupun bekas ketua Bersatu menasihati Muhyiddin agar tidak berpaling dari PH dan keengganan umum untuk bekerjasama dengan ‘kleptokrat’ dari Umno.

“Namun, alih-alih membatalkan semua rancangan ini, Muhyiddin dan Azmin tetap meneruskan muslihat yang menyebabkan perhimpunan di Sheraton. Setelah mendapat tahu, Tun Dr Mahathir menghantar Syed Saddiq (Abdul Rahman) untuk menyatakan penentangannya untuk menjadi sebahagian daripada skim ini.

“Setelah kehilangan perintah terhadap partinya sendiri kerana pengkhianatan Muhyiddin sebagai Presiden, Tun Dr Mahathir melihat bahawa dengan atau tanpa persetujuannya, Muhyiddin dan Azmin akan terus menggulingkan PH. “Tun tidak mahu memungkiri janjinya untuk peralihan dan tidak mahu menjadi sebahagian daripada Sheraton Move yang terkenal, mengundurkan diri sebagai Perdana Menteri

Read Previous

Anwar mendesak PMD untuk member penjelasan peruntukan RM11b termasuk RM108 juta untuk pelantikan politik

Read Next

Parlimen meletup atas “ghost vote” untuk Belanjawan 2021

2 Comments

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.