The Malaysia Post

Joshua Wong dan Agnes Chow dari Hong Kong dipenjara kerana melakukan protes online

Aktivis demokrasi Hong Kong Joshua Wong dan Agnes Chow dibawa ke penjara kerana berperanan dalam demonstrasi tanpa izin berhampiran ibu pejabat polis tahun lalu, ketika pihak berkuasa tempatan meningkatkan tindakan keras terhadap pembangkang politik.

Wong pada hari Rabu dijatuhi hukuman penjara 13.5 bulan, sementara Chow diberi 10 bulan. Bekas pemimpin pelajar – bersama dengan rakan aktivis Ivan Lam, yang dipenjara tujuh bulan – minggu lalu mengaku bersalah atas tuduhan berkaitan dengan tunjuk perasaan pada 21 Jun 2019, yang berlaku di tengah demonstrasi antikerajaan di seluruh bandar.

Mereka dituduh mengatur, mengambil bahagian dan menghasut orang lain untuk mengambil bahagian dalam perhimpunan yang tidak dibenarkan. Mereka telah menjalani hukuman maksimum tiga tahun.

Majistret Wong Sze-lai menyatakan bahawa walaupun pengakuan bersalah terdakwa dapat berarti hukuman yang lebih ringan, hakikat bahawa mereka “melakukan kesalahan itu di sebuah syarikat gabungan di bawah keadaan yang berlaku yang semakin meningkat dalam insiden pergolakan sosial dan protes orang ramai secara besar-besaran … telah menjadikan kes itu lebih serius. “

Baca Lagi | Strategi’ Anggaran Anwar meletakkan Pakatan di posisi yang sukar

Joshua Wong juga menghadapi beberapa tuduhan lain yang berkaitan dengan protes, termasuk mengambil bahagian dalam perhimpunan yang tidak sah pada bulan Oktober 2019 dan pada 4 Jun 2020, ketika Hong Kong berkumpul untuk berjaga-jaga tahunan untuk memperingati tindakan keras terhadap penunjuk perasaan di Lapangan Tiananmen Beijing pada tahun 1989.

Sementara itu, Chow dituduh menghasut pemisahan – tuduhan di bawah undang-undang keselamatan negara yang baru. Itu dapat menyebabkan dia diekstradisi ke daratan China untuk diadili dan hukuman maksimum penjara seumur hidup.

Sebelum perbicaraan pada 23 November, Wong yang berusia 24 tahun bersumpah untuk meneruskan aktivisnya walau apa yang disebutnya sebagai “penindasan politik.” Dia akan menjalani hukuman penjara keempat dalam tiga tahun.

“Saya ingin terus terang bahawa, dalam menghadapi ketidakpastian, saya hanya merasa tidak selesa dan cemas,” tulis Wong dalam surat terbuka semasa penahanannya. “Namun, seperti yang saya katakan ketika saya melangkah ke dermaga di ruang sidang, ‘Tunggu semua, saya tahu situasi yang dihadapi orang di luar akan lebih sukar. Terus berjuang.'”

Dia menarik perhatian 12 aktivis Hong Kong yang ditangkap pada musim panas lalu dan ditahan di daratan China ketika mereka berusaha melarikan diri ke Taiwan dengan kapal.

“Ini bukan akhir pertarungan,” kata Wong dalam satu kenyataan di Twitter, yang dikeluarkan oleh peguamnya, setelah mahkamah menjatuhkan hukuman. “Di hadapan kita adalah satu lagi medan perang yang mencabar. Sekarang kita bergabung dalam pertempuran di penjara bersama dengan banyak penunjuk perasaan yang berani, yang kurang kelihatan tetapi penting dalam perjuangan untuk demokrasi dan kebebasan untuk HK.” Chow, yang berusia 24 tahun pada hari Khamis, memberitahu rakan-rakan yang mengunjungi pusat tahanan bahawa dia “bersedia” untuk masuk penjara untuk pertama kalinya, walaupun dia “sedikit bimbang” dan kecewa kerana dia tidak dapat merayakan ulang tahunnya dengan orang yang disayangi satu, menurut laman Facebooknya.

Read Previous

Hampir 100,000 kehilangan pekerjaan sejak Januari kerana Covid-19

Read Next

MB Perak Ahmad Faizal Azumu hilang undi keyakinan

One Comment

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.