The Malaysia Post

Hampir 100,000 kehilangan pekerjaan sejak Januari kerana Covid-19

Sebanyak 99,696 pekerja diberhentikan antara Januari dan 27 November tahun ini kerana penyebaran Covid-19, kata Timbalan Menteri Sumber Manusia Awang Hashim.

Katanya, mereka merangkumi pekerja berkemahiran tinggi yang terdiri daripada pengurus (13,109 orang); profesional (26,079 orang); juruteknik dan profesional bersekutu (19,095 orang).

“Kesemua mereka yang memperoleh RM4,000 dan ke atas (sebulan) tidak termasuk dalam sistem Program Gaji Subsidi (PSU) yang kami sediakan untuk membantu mereka yang kehilangan pekerjaan,” katanya semasa sesi soal jawab pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Dia menjawab pertanyaan M. Kulasegaran (DAP-Ipoh Barat) yang ingin mengetahui mengapa Kementerian Sumber Manusia tidak memasukkan pekerja dalam kategori pengurusan sebagai penerima subsidi apabila statistik menunjukkan bahawa pekerja yang berkemahiran tinggi merangkumi sejumlah 59 peratus kadar pengangguran di negara ini.

Awang berkata, walaupun pemerintah telah melaksanakan berbagai inisiatif dan paket rangsangan ekonomi sebagai bagian dari upaya untuk mengurangkan kesan pandemi, pemberhentian kerja tidak dapat dielakkan di sektor-sektor tertentu kerana faktor-faktor yang berada di luar kawalan majikan.

Dia mengatakan faktor-faktor itu termasuk penutupan perniagaan; pengurangan saiz; Skim Pemisahan Sukarela (VSS); Skim Pemisahan Perjanjian Bersama (MSS); masalah kewangan yang kritikal; penutupan separa; pengambilalihan syarikat dan penempatan semula.

Baca Lagi | Kemenangan Biden di Arizona, diperakui Wisconsin, semakin mengukuhkan kekalahan Trump

“Antara sektor yang terlibat adalah pembuatan, perhotelan, makanan dan minuman, pemborong dan peruncit serta pembinaan dan pengangkutan,” katanya.

Awang berkata, dianggarkan 75 peratus daripada jumlah pekerja yang kehilangan pekerjaan adalah dari kumpulan B40 yang berpendapatan RM4,000 ke bawah.

Oleh itu, katanya PSU diperkenalkan untuk membantu pekerja yang paling teruk terjejas dari kumpulan B40.

Bagaimanapun, mereka yang berada dalam kategori pengurusan yang telah menghentikan perkhidmatannya masih dilindungi di bawah Akta EIS (Sistem Insurans Pekerjaan) (Akta 800) yang dikenakan gaji maksimum RM4,000, tambahnya.

“Ini bermaksud bahawa pekerja termasuk mereka di peringkat pengurus yang memperoleh lebih daripada RM4,000 akan mendapat faedah seperti Elaun Pencarian Pekerjaan,” kata Awang.

Sebanyak 465 kes cubaan bunuh diri dirujuk ke Kementerian Kesihatan (KKM) untuk mendapatkan rawatan antara Januari dan Julai tahun ini, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Adham Baba. Namun, katanya, kes-kes tersebut hanya melibatkan mereka yang mendapat rawatan di kemudahan KKM sahaja dan bukan disebabkan oleh kesan pandemi Covid-19 sahaja.

Read Previous

Ebit Lew responds to #EbitLewForPM campaign online

Read Next

Joshua Wong dan Agnes Chow dari Hong Kong dipenjara kerana melakukan protes online

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.