The Malaysia Post

Guan Eng throws doubt on Malaysia’s ‘8.9pc economic growth’, asks if due to one-off EPF withdrawals worth RM44b

Bekas menteri kewangan Lim Guan Eng hari ini mempersoalkan sama ada RM44 bilion dalam simpanan persaraan yang diambil oleh rakyat Malaysia daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) awal tahun ini telah menyebabkan lonjakan luar biasa dalam penggunaan sektor swasta dan akhirnya menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia yang lebih kukuh daripada jangkaan ini. tempoh April hingga Jun tahun.

Lim mencadangkan pertumbuhan ekonomi Malaysia akan menjadi kurang teguh pada baki bulan tahun ini, jika pertumbuhan ekonomi pada suku kedua 2022 (April hingga Jun) sebenarnya didorong oleh skim khas KWSP sebelum ini yang membenarkan rakyat Malaysia mengeluarkan sebahagian daripada simpanan mereka. sebelum mereka bersara.

“Adakah pertumbuhan suku kedua Malaysia lebih kukuh daripada jangkaan 2022 sebanyak 8.9 peratus disebabkan peningkatan luar biasa dalam penggunaan dan pelaburan sektor swasta masing-masing sebanyak 18.3 peratus dan 6.3 peratus berikutan pengeluaran khas Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sekali sahaja sebanyak RM10 ,000 dikeluarkan pada April 2022.

“Jika ya, maka pertumbuhan bagi suku kedua dan keempat mungkin tidak begitu kukuh kerana kesan daripada perbelanjaan pengeluaran khas KWSP sebanyak RM10,000 sekali sahaja berjumlah RM44 bilion akan hilang dengan ketara,” kata Pengerusi DAP itu dalam satu kenyataan. .

Semalam, Malaysia diumumkan mencatatkan pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) nominal sebanyak 8.9 peratus pada suku kedua 2022 berbanding suku yang sama pada 2021.

Pertumbuhan KDNK sebenar hanyalah 3.5 peratus, menurut Jabatan Perangkaan.

Lim berkata penggunaan sektor swasta di Malaysia hanya berkembang 5.5 peratus tahun ke tahun pada suku pertama 2022, berbeza dengan pertumbuhan 18.9 peratus tahun ke tahun pada suku kedua 2022.

“Jika RM44 bilion daripada pengeluaran RM10,000 khas KWSP sekali tidak menjana lonjakan 18.3 peratus dalam penggunaan sektor swasta bagi suku kedua, Bank Negara harus menentukan punca kenaikan itu.

“Ini adalah perlu untuk melihat sama ada peningkatan 18.3 peratus penggunaan sektor swasta boleh direplikasi untuk suku ketiga dan keempat bagi membolehkan Malaysia terus menikmati pertumbuhan ekonomi yang teguh,” kata Ahli Parlimen Bagan itu.

Lim berkata terdapat kebimbangan sama ada pertumbuhan ekonomi suku kedua Malaysia terlalu bergantung kepada permintaan domestik yang kukuh, terutamanya pengeluaran khas KWSP sekali sahaja RM44 bilion.

“Memandangkan tiada lagi RM44 bilion pengeluaran khas KWSP secara one-off dalam perancangan, pertumbuhan ekonomi Malaysia akan bergantung kepada permintaan luar, yang tertakluk kepada pertumbuhan global yang lebih perlahan,” katanya.

“Walaupun KDNK Malaysia berkembang pada separuh pertama 2022 sebanyak 6.9 peratus, ini tidak dicerminkan dalam prestasi Bursa Malaysia dan dalam nilai ringgit. Ringgit terus merosot berbanding dolar Singapura jatuh ke nilai terendah dalam rekod. sebanyak RM3.25 pada 11 Ogos, jatuh ke paras terendah 5 tahun kepada dolar AS pada RM4.46, malah telah melemah berbanding rupiah Indonesia,” katanya juga.

Lim menegaskan bahawa ringgit Malaysia terus menyusut walaupun harga minyak tinggi dan harga minyak sawit tinggi, dan berhujah bahawa kenaikan kadar faedah Bank Negara Malaysia sebanyak 50 mata asas tidak mempunyai kesan yang boleh dilihat.

“Ringgit yang lemah telah mendatangkan malapetaka kepada ahli perniagaan dengan kenaikan harga bahan import,” katanya.

Antara lain, Lim memberi amaran terhadap keyakinan kerajaan Malaysia bahawa negara mencapai unjuran pertumbuhan ekonomi sehingga 6.3 peratus untuk keseluruhan 2022 apabila Tabung Kewangan Antarabangsa menurunkan unjuran pertumbuhan ekonomi Malaysia 2022 kepada 5.6 peratus.

“Untuk mengekalkan pertumbuhan ekonomi yang teguh, Bank Negara harus menghentikan kenaikan kadar faedah, yang semakin membebankan perniagaan dan peminjam pinjaman perumahan,” katanya.

Sehingga awal Mac 2022

KWSP berkata ahlinya telah membuat pengeluaran berkaitan wabak sebanyak RM101 bilion. Ini berlaku selepas tiga skim khas membenarkan pengeluaran sedemikian, dikenali sebagai i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra.

Timbalan menteri kewangan Datuk Mohd Shahar Abdullah pada 8 Ogos lalu memberitahu Dewan Negara bahawa kesan ke atas simpanan ahli KWSP dianggarkan sebanyak RM155 bilion, iaitu RM140 bilion melalui empat skim pengeluaran KWSP dan RM10 bilion melalui program mengurangkan sementara peratusan pekerja. ‘ pendapatan dimasukkan ke dalam simpanan KWSP melainkan mereka memilih keluar.

Baca Lagi | Guan Eng throws doubt on Malaysia’s ‘8.9pc economic growth’, asks if due to one-off EPF withdrawals worth RM44b

Lim hari ini berkata tiga skim pengeluaran khas itu menyaksikan RM101 bilion dikeluarkan oleh ahli KWSP, dan berkata RM44 bilion lagi dikeluarkan daripada skim keempat yang membolehkan ahli KWSP membuat pengeluaran khas sekali sahaja sebanyak RM10,000.

Read Previous

Zaid Ibrahim: Firma guaman saya akan teruskan sebagai peguam Najib dalam rayuan SRC, kami tidak tinggalkan anak guam

Read Next

‘Hidup Katak!’: Namewee menggugurkan lagu rap berbilang bahasa yang menghentam ‘katak’ politik, dengan penampilan penari Syed Saddiq

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.