The Malaysia Post

‘Hidup Katak!’: Namewee menggugurkan lagu rap berbilang bahasa yang menghentam ‘katak’ politik, dengan penampilan penari Syed Saddiq

Artis hip-hop dan aktivis sosio-politik Namewee kembali dengan lagu rap terbarunya yang menyasarkan “katak politik” negara, berikutan kelulusan undang-undang anti-lompat parti baru-baru ini.

Muzik video yang dikeluarkan semalam turut menampilkan penampilan kameo oleh Ahli Parlimen Muar dari Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) Syed Saddiq Abdul Rahman.

“Katak di Malaysia akan pupus tidak lama lagi. Mari kita meratapi mereka melalui lagu ‘Katak’ ini!” Namewee menulis dalam komen pada video tersebut.

Dalam bahasa Cina, dia menulis lebih lama mempersoalkan sama ada lagu ini “akan menimbulkan masalah lagi selepas dikeluarkan”.

“Malaysia sangat bebas bersuara sejak dua tahun lalu, bukan?” dia bertanya sinis, sebelum mengucapkan selamat maju jaya kepada “katak politik” menggunakan kata slanga Melayu yang kesat.

“Mari kita buat tarian katak bersama-sama!” dia menambah.

Video muzik berdurasi empat minit 21 saat itu turut menampilkan aksi hip-hop tempatan 5Forty2 — di mana ADUN Dusun Tua DAP Edry Faizal Eddy Yusof dahulunya merupakan ahli dengan nama pentas Orfeus — dan The Real Masta Clan, merapu dalam bahasa Melayu, Mandarin sebagai serta bahasa Tamil.

Korus lagu itu merujuk kepada “katak politik” yang suka “melompat sana sini”, menjanjikan kekayaan jika seseorang melakukan seperti yang mereka katakan.

Lagu oleh Namewee, atau dikenali dengan namanya Wee Meng Chee, juga merujuk kepada “katak di pintu belakang” yang “tiba-tiba datang dan pergi”.

Kali ini, lagu terbaharunya menyentuh persada politik Malaysia dan secara sindir menghentam ahli politik yang diibaratkan sebagai katak politik menyebabkan ketidakstabilan.

Dalam video muzik itu

artis kontroversial berusia 39 tahun itu juga cuba melukis gambar katak politik yang mengubah persamaan politik dan mengabaikan untuk menghormati orang ramai yang mengundi yang memberi mereka mandat.

Penampilan Syed Saddiq muncul pada penghujung muzik video di mana dia berada di sebuah restoran dan kemudian dilihat menari bersama Namewee dan tujuh lelaki dalam sut.

Di penghujungnya, Presiden Muda itu menyampaikan ucapan dalam bahasa Melayu, berbaur sindiran, mengenai katak sebagai spesies yang dilindungi dan oleh itu adalah khazanah negara Malaysia.

“Mereka mempunyai IQ yang sangat tinggi dan sangat pandai melompat dengan banyak kolagen dan yang paling penting, mereka sangat kaya.

Baca Lagi | ‘Hidup Katak!’: Namewee menggugurkan lagu rap berbilang bahasa yang menghentam ‘katak’ politik, dengan penampilan penari Syed Saddiq

“Berada di bawah negara kita selama bertahun-tahun, katak terus mengawan tanpa henti dan membiak dalam bilangan yang semakin meningkat,” katanya sambil menjerit “Hidup katak!” (Bahasa Melayu untuk “Hidup katak!”) pada akhirnya.

Read Previous

Guan Eng throws doubt on Malaysia’s ‘8.9pc economic growth’, asks if due to one-off EPF withdrawals worth RM44b

Read Next

Berhenti cuba menyematkan skandal LCS kepada orang lain kecuali diri sendiri, Kit Siang memberitahu Najib

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.