The Malaysia Post

Berhenti cuba menyematkan skandal LCS kepada orang lain kecuali diri sendiri, Kit Siang memberitahu Najib

Tegas DAP Lim Kit Siang hari ini menuntut Datuk Seri Najib Razak menerima tanggungjawab terhadap skandal Kapal Tempur Littoral (LCS) dan bukannya cuba meletakkan kesalahan kepada orang lain.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata Tun Dr Mahathir Mohamad dan pentadbiran Pakatan Harapan (PH) tidak boleh terlibat dalam skandal LCS memandangkan konsep, rundingan dan menandatangani kontrak LCS semuanya berlaku semasa Najib menjadi perdana menteri.

“Najib telah cuba mengaitkan Mahathir dengan Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) yang terpaksa menggunakan sebahagian daripada pembiayaan LCS untuk membayar hutang lapuk NGPV,” katanya merujuk kepada projek Kapal Peronda Generasi Baharu (NGPV), yang telah dikonsepkan pada tahun 1990, ketika Najib menjadi menteri pertahanan dalam Kabinet.

Lim menjelaskan bahawa selepas Tentera Laut Diraja Malaysia mula-mula merancang untuk memperoleh 27 kapal baharu pada 1990, dan menerima kelulusan secara prinsip daripada kerajaan pada 1993, cadangan pembinaan dan pemerolehan NGPV itu dimasukkan dalam perjanjian penswastaan Naval Dockyard Sdn Bhd (NDSB). ) antara kerajaan Malaysia dan Penang Shipbuilding and Construction Sdn Bhd (PSC) untuk membentuk sebuah konsortium bernama PSC-NDSB.

Beliau berkata apabila projek itu gagal, Boustead Holdings Berhad mengambil alih daripada PSC-NDSB pada 2005 dan menamakannya BNS pada tahun berikutnya.

“Sabu dan Liew telah menegaskan bahawa Najib tidak boleh menafikan tanggungjawab terhadap skandal Tentera Laut Diraja Malaysia, projek NGPV.

“Najib terlibat secara mendalam dalam projek NGPV, menjadi menteri pertahanan dari 1990 hingga 1995 serta dari 2000 hingga 2008,” katanya merujuk kepada Mohamad Sabu dan Liew Chin Tong, yang merupakan menteri pertahanan dan timbalan semasa pentadbiran PH.

Beliau kemudiannya mempersoalkan jumlah tanggungjawab Najib dalam skandal NGPV dan LCS, dan sebaliknya harus tampil bersih dan menghadapi akibat daripada tindakannya yang didakwa.

“Daripada menerima tanggungjawab terhadap skandal NGPV dan LCS, Najib cuba mengalihkan perhatian daripada dirinya dengan menunjukkan masa lalu dan masa depan — menyalahkan perdana menteri keempat yang meletak jawatan pada 2003 dan kerajaan Pakatan Harapan selama 22 bulan mulai Mei 2018 hingga Februari 020,” katanya.

Pada 10 Ogos

Najib menuduh Kementerian Pertahanan semasa pentadbiran PH kononnya “membekukan” projek LCS selama 15 bulan sejak September 2019 untuk siasatan.

Mat Sabu dan Liew menjawab dan berkata dakwaan Najib adalah “pembohongan” kerana projek itu tidak diteruskan kerana hutang Boustead Naval Shipyard.

Keesokan harinya

Najib kemudian menegaskan bahawa BNS terpaksa menyelamatkan pembinaan 27 NGPC dengan membeli pegangan majoriti dalam syarikat PSC-NDSB pada 2005 untuk menyelamatkan projek “kapal karam” yang diluluskan pada zaman Mahathir sebagai perdana menteri. Menteri.

Lim juga sebelum ini menyatakan kebimbangan “tangan tersembunyi” di sebalik kelewatan pembinaan aset tentera dan menyalahkan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak untuknya.

“Sekarang saya faham mengapa Najib begitu aktif di Facebooknya pada minggu lalu untuk mempertahankan skandal LCS RM9 bilion dan malah menyalahkan Pakatan Harapan atas skandal itu,” kata Lim.

Skandal LCS terbongkar Khamis lalu apabila Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) membentangkan laporannya mengenai projek itu di Parlimen.

Baca Lagi | Berhenti cuba menyematkan skandal LCS kepada orang lain kecuali diri sendiri, Kit Siang memberitahu Najib

Pengerusi PAC Wong Kah Woh mendedahkan bahawa lebihan kos projek LCS telah mencecah RM1.4 bilion, termasuk RM400 juta digunakan untuk membayar hutang lama daripada projek NGPV.

Projek LCS merupakan perolehan terbesar dalam sejarah Mindef dengan kos keseluruhan RM9 bilion.

Read Previous

‘Hidup Katak!’: Namewee menggugurkan lagu rap berbilang bahasa yang menghentam ‘katak’ politik, dengan penampilan penari Syed Saddiq

Read Next

Menikam Rushdie menyebabkan pengunduran sastera yang tenang menjadi kekacauan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.