The Malaysia Post

Menikam Rushdie menyebabkan pengunduran sastera yang tenang menjadi kekacauan

Sebelum Salman Rushdie tiba semalam, retret New York yang sibuk di mana penulis sepatutnya berucap telah mengatur kehadiran penguatkuasa undang-undang di kuliahnya, dengan sedar bahawa keselamatan mungkin diperlukan untuk seorang lelaki yang menghadapi ancaman bunuh.

Institusi Chautauqua, sebuah syurga di barat negeri tempat penulis dan artis berkumpul setiap musim panas, bukanlah jenis tempat di mana orang ramai bimbang tentang keselamatan mereka. Anggota penonton berkata tiada pemeriksaan beg, pengesan logam atau keselamatan lain untuk memasuki acara itu dalam komuniti berpagar.

Namun sebelum jam 11 pagi, ketika Rushdie bersiap untuk mengetuai perbincangan tentang kebebasan artistik, ratusan hadirin menyaksikan dengan ngeri ketika seorang lelaki New Jersey berusia 24 tahun meluru ke pentas dan menikam Rushdie di leher dan batang tubuh. Polis berkata, tiada petunjuk langsung mengenai motif serangan itu menyebabkan Rushdie cedera parah dan pada ventilator selepas pembedahan.

Rushdie, seorang pengkritik agama yang menentang agama dan pemimpin yang menggunakan agama untuk kepentingan politik, sering bergelut dengan keselamatan, walaupun mengetahui dia menghadapi risiko serangan daripada fundamentalis dan penyokong ghairah ahli politik tersebut.

Dia bersembunyi selama bertahun-tahun selepas Ayatollah Ruhollah Khomeini dari Iran pada 1989 mengeluarkan fatwa, atau fatwa agama, menyeru umat Islam untuk membunuhnya berikutan penerbitan novelnya, The Satanic Verses, yang menurut beberapa orang Islam mengandungi petikan menghujat.

Dalam memoir tentang masanya bersembunyi, Rushdie meluahkan rasa tidak selesa dengan tahap keselamatan yang tinggi di lapangan terbang AS di New Jersey dan Denver apabila dia tiba untuk bercakap. Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dia hidup lebih bebas dan menegaskan dia tidak harus sentiasa diawasi dan dilindungi oleh pengawal keselamatan.

Clarisse Rosaz Shariyf, pengarah kanan program sastera di organisasi penulis PEN America, tempat Rushdie pernah berkhidmat sebagai presiden, berkata dalam empat tahun bekerja rapat dengan pengarang untuk mengadakan perayaan dan acara lain, dia tidak pernah meminta butiran keselamatan.

“Saya tidak sedar dia pernah meminta kami menyediakan keselamatan tambahan, dan saya juga tidak sedar dia pernah membawa butiran keselamatan bersamanya,” katanya.

Michael Hill, presiden Institusi Chautauqua, memberitahu pemberita semalam bahawa keselamatan adalah keutamaan utama bagi komuniti yang mengumpulkan beribu-ribu orang untuk pengaturcaraan musim panas selama sembilan minggu.

Untuk acara Rushdie, Chautauqua telah meminta dan menerima bantuan keselamatan daripada Polis Negeri New York dan jabatan sheriff Daerah Chautauqua, kata Hill.

Beliau berkata serangan seperti itu tidak pernah berlaku sebelum ini di institut itu, yang diasaskan pada 1874 dan didedikasikan untuk memupuk dialog sivil mengenai isu agama, sosial dan politik.

“Chautauqua sentiasa menjadi tempat yang sangat selamat,” katanya.

Gabenor New York, Kathy Hochul memberitahu wartawan Chautauqua adalah komuniti yang “tenang” di mana penceramah, pemimpin pemikiran, ahli politik, hakim dan lain-lain yang paling terkemuka berkumpul untuk bebas menyatakan pemikiran.

Penulis Algeria dan aktivis hak asasi manusia Anouar Rahmani, yang dijadualkan bercakap selepas Rushdie semalam, berkata dia hanya perlu menunjukkan pas masuknya untuk menyertai acara itu dan tidak melihat pemeriksaan keselamatan tambahan.

“Saya fikir kita sepatutnya mempunyai lebih perlindungan di sekelilingnya,” kata Rahmani, yang menghadapi ancaman sendiri selepas dia secara terbuka menuntut perkahwinan sejenis dihalalkan di Algeria.

Bradley Fisher, 68, seorang pesara penulis pengiklanan yang menjadi penonton dan menyaksikan serangan itu, berkata keselamatan adalah sama seperti tahun-tahun sebelumnya.

Para hadirin membeli

pas untuk masuk melalui pagar utama dan kemudiannya pas mereka diimbas untuk masuk ke amfiteater, tanpa pemeriksaan beg atau pengesan logam di sepanjang jalan.

Fisher berkata keselamatan, kepelbagaian dan perbezaan pendapat telah lama menjadi sebahagian daripada fabrik komuniti Chautauqua.

Baca Lagi | Menikam Rushdie menyebabkan pengunduran sastera yang tenang menjadi kekacauan

“Bukan sahaja dia (Rushdie) menjadi mangsa, tetapi saya fikir masyarakat terbuka akan menjadi mangsa juga,” kata Fisher. ― Reuters

Read Previous

Berhenti cuba menyematkan skandal LCS kepada orang lain kecuali diri sendiri, Kit Siang memberitahu Najib

Read Next

Benzema, Ronaldo dan Haaland dicalonkan untuk Ballon d’Or, Messi terlepas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.