The Malaysia Post

Benzema, Ronaldo dan Haaland dicalonkan untuk Ballon d’Or, Messi terlepas

Penyerang Real Madrid, Karim Benzema adalah antara 30 calon dalam senarai pendek untuk trofi Ballon d’Or lelaki berprestij, umum penganjur majalah France Football semalam.

Pemain antarabangsa Perancis itu mempunyai musim yang luar biasa untuk Real Madrid, menjaringkan 44 gol dalam 46 perlawanan dan membantu mereka memenangi Liga Juara-Juara dan La Liga.

Pemenang tujuh kali Lionel Messi tidak dicalonkan untuk Ballon d’Or tahun ini buat kali pertama sejak 2005 dan begitu juga rakan sepasukannya di Paris Saint-Germain, Neymar.

Calon lain ialah penyerang Manchester United Cristiano Ronaldo, penyerang Manchester City Erling Haaland ― yang baru menyertai kelab itu dari Borussia Dortmund ― dan penjaring terbanyak Liga Perdana bersama musim lalu Mohamed Salah dari Liverpool.

Antara 20 pemain dalam senarai pendek untuk Ballon

d’Or wanita ialah Ada Hegerberg dari Lyon, yang memenangi anugerah sulung pada 2018, dan Alexia Putellas dari Barcelona.

Penyerang Arsenal, Beth Mead, yang memenangi Kejohanan Eropah bersama tuan rumah England bulan lalu dan dinamakan sebagai Pemain kejohanan itu, turut dicalonkan.

Baca Lagi | Benzema, Ronaldo dan Haaland dicalonkan untuk Ballon d’Or, Messi terlepas

Penghormatan untuk pemain terbaik dunia akan disampaikan pada 17 Oktober. Trofi itu kini akan diberikan berdasarkan musim biasa dari Ogos hingga Julai dan bukannya tahun kalendar. ― Reuters

Read Previous

Menikam Rushdie menyebabkan pengunduran sastera yang tenang menjadi kekacauan

Read Next

Pengusaha meramalkan beribu-ribu kedai ‘mamak’ di seluruh negara akan berlipat ganda menjelang akhir tahun akibat kekurangan pekerja

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.