The Malaysia Post

Penyiasat mendapati SOP operasi rel kritikal tidak diikuti

Piawaian prosedur operasi kereta api kritikal (SOP) tidak dipatuhi yang menyebabkan berlakunya tren Transit Aliran Ringan (LRT) pada 24 Mei, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong mengenai penemuan jawatankuasa penyiasatan sembilan anggota itu hari ini.

Wee berkata penemuan tersebut oleh jawatankuasa yang diketuai oleh Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan, Datuk Isham Ishak, merangkumi 23 cadangan mengenai penambahbaikan sistem yang ada pada mesyuarat Kabinet mingguan yang diadakan semalam.

“Siasatan mendapati bahawa semasa proses pemindahan kereta yang tidak berfungsi (TR40) untuk menetapkan semula kedua-dua Komunikasi On-Board Kenderaannya (VOBC) dan menyambung semula mod Operasi Kereta Api Automatik (ATO), hostler dan pegawai Pusat Kawalan Operasi telah mengabaikan SOP kritikal, secara tidak langsung menyebabkan TR40 bergerak secara manual ke arah utara menuju ke Gombak dan tidak ke arah selatan menuju ke depot Lembah Subang seperti yang diharapkan.

“Pada masa yang sama, kereta api lain (TR81) ditahan di stesen KLCC selama kira-kira 10 minit tetapi diberi izin untuk meninggalkan stesen menuju ke stesen Kampung Baru tanpa mendapat pengesahan yang tepat yang menyatakan TR40 telah diset semula ke ATO. Ini menyebabkan pertembungan mereka.

“Penemuan siasatan ini tidak bertujuan untuk membuktikan rasa bersalah atau tanggungjawab pihak mana pun,” katanya pada taklimat media maya di sini.

Dalam kejadian jam 8.33 malam pada 24 Mei, sebuah kereta api tanpa penumpang bertembung dengan kereta api lain yang membawa 213 penumpang di terowong antara stesen LRT Kampung Baru dan KLCC.

Kejadian itu, yang mana siasatan dalaman pada mulanya didapati disebabkan oleh kesalahan manusia, mencederakan lebih daripada enam puluh 213 penumpang di dalamnya, dengan enam daripadanya dimasukkan ke unit rawatan rapi.

Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman telah didenda RM1,500 kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 yang ada dengan tidak memakai topeng muka semasa sidang media di sini pada bulan Mei.

Baca Lagi | Rayuan membatalkan kelayakan Sri Ram sebagai DPP kanan ditetapkan semula pada 23 September

Ketua Polis Daerah Dang Wangi Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah berkata, jumlah denda itu diputuskan oleh Jabatan Peguam Negara (AGC) setelah kertas siasatan dikembalikan kepada polis semalam.

“Diputuskan Tajuddin harus didenda RM1,500 karena melakukan kesalahan di bawah Peraturan 17 (1) Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di Daerah Jangkitan) 2021 kerana kegagalannya memakai topeng muka semasa sidang media seperti yang ditetapkan di bawah prosedur operasi standard perintah kawalan pergerakan.

“Denda akan dikeluarkan paling awal,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kami hanya mahu Darurat berakhir pada 1 Ogos, kata Pemuda UMNO

Read Next

AstraZeneca bekerjasama dengan negara-negara ASEAN dalam penghantaran vaksin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.