The Malaysia Post

Kami hanya mahu Darurat berakhir pada 1 Ogos, kata Pemuda UMNO

Datuk Asyraf Wajdi Dusuki

Credits: malaymail

Umno tidak pernah meminta Majlis Operasi Nasional (NOC), atau Mageran seperti yang diketahui oleh inisial Melayu, untuk diperkenalkan semula di Malaysia semasa Darurat untuk menggantikan peranan kerajaan persekutuan, kata pemimpin Pemuda parti itu hari ini.

Ketua Pemuda Umno, Datuk Asyraf Wajdi Dusuki mengatakan, adalah aneh bahawa Pejabat Perdana Menteri telah melangkah ke hadapan untuk membantah cadangan agar NOC dibentuk untuk menggantikan peranan pemerintah semasa Darurat di seluruh negara yang berlaku sejak 11 Januari.

Asyraf Wajdi mengatakan bahawa Umno sebaliknya hanya mahu Darurat berakhir pada 1 Ogos seperti yang dijadualkan dan tidak diperpanjang lagi, serta kuasa Darurat semasa digunakan untuk memberi manfaat kepada orang ramai.

“Tidak pernah mendengar ada pihak utama menuntut Mageran!” dia menulis di Facebook hari ini.

“Sekiranya bagi Umno, yang pasti ialah kepemimpinan selama ini secara konsisten hanya menuntut lima perkara utama untuk orang ramai: 1) Darurat diakhiri dan tidak diteruskan selepas 1 Ogos 2021 kerana sudah jelas bahawa selama hampir enam bulan, ia tidak mengurangkan kes Covid-19 menjadi dua digit, ”katanya sambil menyenaraikan lima tuntutan.

Di antara lima tuntutan Umno yang disenaraikan oleh Asyraf Wajdi adalah agar kuasa Darurat di bawah Ordinan Darurat yang ada digunakan untuk membantu orang ramai termasuk memerintahkan bank untuk menawarkan moratorium pembayaran pinjaman oleh peminjam tanpa mengenakan caj atau faedah tambahan, dan menggunakan kuasa Kecemasan tersebut untuk mengawal harga barang dan membantu orang ramai dengan pelbagai bantuan seperti i-Sinar 2.0 dan i-Lestari 2.0 – inisiatif untuk mengeluarkan simpanan persaraan dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja.

Baca Lagi | Anwar memohon kepada Agong untuk menolak pemanjangan Darurat sehingga Ogos

Asyraf Wajdi berkata, Umno juga menuntut agar kuasa Darurat digunakan untuk melaksanakan versi penuh “total lockdown” dan bukannya versi setengah matang, dengan menyatakan bahawa tuntutan terakhir oleh Umno adalah agar Parlimen bersidang semula untuk mempertahankan demokrasi prinsip-prinsip untuk memastikan pertanggungjawaban pemerintah terhadap semua keputusannya seperti membelanjakan dana pembayar cukai, menggunakan Tabung Amanah Nasional, mengurus Covid-19, proses vaksinasi termasuk perolehan dan kontrak untuk membeli vaksin.

Read Previous

Macron ditampar semasa lawatan ke Perancis tenggara

Read Next

Penyiasat mendapati SOP operasi rel kritikal tidak diikuti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here