The Malaysia Post

Pelakon Riz Ahmed memimpin usaha untuk mengubah cara orang Islam dilihat dalam filem

Pelakon Britain Riz Ahmed pada hari Khamis melancarkan usaha untuk memperbaiki cara orang Islam digambarkan dalam filem setelah satu kajian menunjukkan bahawa mereka hampir tidak dapat dilihat dan ditunjukkan dengan cahaya negatif ketika mereka muncul.

Ahmed, bintang Sound of Metal dan Muslim pertama yang mendapat pencalonan pelakon Oscar terbaik, mengatakan Pelan Pembangunan untuk Muslim Termasuk merangkumi pembiayaan dan bimbingan untuk pencerita Muslim pada peringkat awal karier mereka.

“Perwakilan umat Islam di layar memberi makan kebijakan yang diberlakukan, orang-orang yang terbunuh, negara-negara yang diserang,” kata Ahmed dalam satu pernyataan.

“Data tidak berbohong. Kajian ini menunjukkan kepada kita skala masalah dalam filem popular, dan harganya diukur dalam kehilangan potensi dan kehilangan nyawa, ”tambahnya.

Dengan judul “Missing and Maligned,” kajian oleh Annenberg Inclusion Initiative mendapati bahawa kurang dari 10 peratus filem terlaris yang dikeluarkan dari 2017-2019 dari AS, UK, Australia dan New Zealand menampilkan sekurang-kurangnya satu watak Muslim yang bercakap.

Ketika mereka melakukannya, mereka ditunjukkan sebagai orang luar, atau mengancam, atau tunduk, kajian menunjukkan. Kira-kira satu pertiga watak Muslim adalah pelaku keganasan dan lebih dari separuh menjadi sasaran keganasan.

“Umat Islam tinggal di seluruh dunia, tetapi penonton filem hanya melihat potret sempit komuniti ini, dan bukannya melihat orang Islam seperti mereka: pemilik perniagaan, rakan dan jiran yang kehadirannya adalah sebahagian daripada kehidupan moden,” kata Al-Baab Khan, pengarang laporan itu.

Baca Lagi | Siri televisyen Britain “I May Destroy You”, mendapat pujian mangsa keganasan seksual

Ahmed, 38, yang dilahirkan di London oleh ibu bapa Pakistan, mengatakan bahawa menawarkan dana akan berubah menjadi permainan untuk mendapatkan lebih banyak pelakon, penulis dan penerbit Muslim ke dalam perniagaan filem dan TV.

“Sekiranya saya tidak mendapat biasiswa dan juga sumbangan swasta, saya tidak akan dapat menghadiri sekolah drama,” katanya. Perkumpulan US $ 25,000 (RM103,012) untuk seniman muda Muslim akan diputuskan oleh jawatankuasa penasihat yang merangkumi pelakon Mahershala Ali dan Ramy Youssef dan pelawak Hasan Minhaj.

Read Previous

Mageran seharusnya dibentuk pada awal Darurat, kata presiden Umno, Zahid Hamidi

Read Next

UAE membantu dalam perdamaian antara Ethiopia dan Eritrea

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.