The Malaysia Post

UAE membantu dalam perdamaian antara Ethiopia dan Eritrea

UAE

Credits: dubailad

Emiriah Arab Bersatu telah menjadi negara penting untuk mengakhiri perang selama dua dekad antara kedua negara mereka, salah satu pendorong di sebalik proses itu yang telah menjadi pemain utama di Tanduk Afrika selama beberapa dekad.

Negara Teluk yang kaya minyak telah mendapat pengaruh yang semakin meningkat di rantau ini dalam beberapa tahun kebelakangan, menurut pegawai dan diplomat UAE dan Ethiopia.

Menteri Negara untuk Kerjasama Antarabangsa, Reem al-Hashimy, dengan rendah hati memberitahu dalam sebuah majlis di Washington bahawa UAE telah “berperanan rendah hati dalam upaya menyatukan kedua negara ini”.

Putera Mahkota Abu Dhabi Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan dalam satu pertemuan mengatakan Perdana Menteri Ethiopia Abiy Ahmed dan Presiden Eritrea Isaias Afwerki bahawa perjanjian mereka akan meningkatkan keselamatan di Tanduk Afrika dan wilayah yang lebih luas.

“Kami yakin bahawa langkah ini akan menyumbang kepada kerjasama dan koordinasi bersama antara jiran-jiran & memenuhi aspirasi rakyat mereka untuk perdamaian, pembangunan & kemakmuran” yang disiarkan olehnya dalam posting Twitter Yang Mulia setelah pertemuan di ibu negara UAE.

“Langkah berani & bersejarah yang diambil oleh pemimpin kedua negara jiran untuk mengakhiri konflik dan membuka cakrawala baru untuk kerjasama dan koordinasi bersama adalah model yang dapat diikuti dalam menyelesaikan konflik di seluruh dunia.”

Dipicu oleh pertikaian perbatasan pada tahun 1998, konflik tersebut membunuh lebih dari 80,000 orang. Sekurang-kurangnya 350,000 orang yang tinggal di sepanjang perbatasan di kedua-dua belah pihak tercabut dan terpaksa melarikan diri.

Eritrea adalah negara yang paling terasing secara diplomatik di Afrika. PBB mengenakan sekatan termasuk embargo senjata pada tahun 2009, dengan menuduh pemerintah menyokong militan Islam di negara jiran Somalia – satu tuduhan yang ditolaknya. Sebulan setelah memegang jawatan, Abiy mengunjungi ibu negara UAE Abu Dhabi untuk menemui Putera Mahkota Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan. Pemimpin Ethiopia yang baru itu menawarkan untuk melakukan pengantara antara Abu Dhabi dan Somalia, kata dua diplomat di Teluk.

Sheikh Mohammed mengunjungi Addis Ababa bersama pegawai termasuk Sultan Ahmed al-Jaber, ketua syarikat minyak milik negara.

Baca Lagi | AstraZeneca bekerjasama dengan negara-negara ASEAN dalam penghantaran vaksin

Putera itu mengumumkan pakej sokongan $ 3 bilion, terdiri dari deposit $ 1 bilion di bank pusat Ethiopia dan janji pelaburan $ 2 bilion. “Hubungan baik UAE dengan kedua-dua pihak membantu menjalin semula hubungan antara Ethiopia dan Eritrea dan kami melihatnya sebagai perkara positif,” kata Saad Ali Shire, Menteri Luar Negeri di negeri semi-autonomi Somaliland.

Read Previous

Pelakon Riz Ahmed memimpin usaha untuk mengubah cara orang Islam dilihat dalam filem

Read Next

Parti berasaskan sains menghantar aplikasi ke RoS hari ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here