The Malaysia Post

Parti berasaskan sains menghantar aplikasi ke RoS hari ini

Parti Aspirasi Sains Malaysia

Parti Aspirasi Sains Malaysia pada mulanya merupakan ciptaan di Twitter hanya sebagai sindiran kepada parti Islam PAS, tetapi parti itu mungkin akan menjadi kenyataan kerana ingin mendaftar dengan Pendaftar Pertubuhan (RoS) hari ini.

Dengan pencipta dan jawatankuasa eksekutif pengasasnya sekarang mengambil nada yang lebih serius, pihak yang menganggap dirinya mengutamakan dasar berasaskan bukti yang disokong oleh sains dan data, mengatakan ia akan memberi tumpuan kepada negara anti-kemiskinan, ekonomi yang berpusat pada manusia dan pembangunan yang mampan .

“Parti ini akan menjadi parti politik sains pertama di negara ini di mana meritokrasi termaktub dalam perlembagaannya, seiring dengan pendekatan berdasarkan keperluan dan bukti berdasarkan pembuatan keputusan.

“Misinya adalah untuk meningkatkan kesaksamaan peluang bagi semua rakyat Malaysia dan mendorong negara ke arah menuntut ilmu, untuk kepentingan umat manusia melalui penerapan sains dan akal secara berterusan tanpa mengira etnik, jantina atau agama,” katanya dalam satu kenyataan.

Ia juga mengatakan bahawa ia tidak akan mempunyai jantina atau sayap berasaskan belia atau mengikuti hierarki organisasi tradisional, tetapi membezakan dirinya sebagai rumah bagi rakyat Malaysia yang belum menyesuaikan diri dengan mana-mana parti politik berdasarkan kaum, agama, persona atau generasi.

“Dengan lebih dari 250 orang terdaftar sebagai calon anggota, dan 15 anggota jawatankuasa dalam Badan Eksekutif, parti itu berharap dapat meringankan ilmu pengetahuan dan alasan ke arah masa depan politik Malaysia yang lebih cerah, yang dipimpin oleh pemimpin politik yang rasional,” katanya.

Baca Lagi | Mageran seharusnya dibentuk pada awal Darurat, kata presiden Umno, Zahid Hamidi

Presiden dan pengasasnya, Kenneth Chai menjelaskan bahawa idea untuk parti itu datang sebagai parodi – inisialnya berkongsi surat yang sama dengan PAS.

“Oleh itu saya pada awalnya melakukan troll sebagai ahli PAS (bersikap sarkastik), mengulas keputusan dan tindakan politik mereka. Kemudian seorang ahli PAS mengarahkan saya untuk berhenti menggunakan nama parti mereka, jadi saya hanya berkata baiklah, saya akan memulakan pesta saya sendiri. “Pengikut Twitter saya tahu bahawa saya selalu menyiarkan, mengkritik dan berdebat mengenai sains kerana saya seorang guru STEM. Oleh itu, saya memulakan parodi, Parti Ajaran Sains, untuk mengejar mereka, ”katanya, merujuk kepada sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik.

Read Previous

UAE membantu dalam perdamaian antara Ethiopia dan Eritrea

Read Next

Harimau Malaya tewas kepada Vietnam sekali lagi di Dubai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here