The Malaysia Post

Kit Siang menarik balik kritikan terhadap Hadi, mengakui salah menafsirkan pernyataan ‘pemerintah Allah’

Pemimpin DAP Lim Kit Siang hari ini mengakui bahawa dia salah memberi kenyataan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bahawa hanya “pemerintahan Allah” yang akan berjaya membendung wabak Covid-19.

Hadi dilaporkan mengatakan bahawa hanya Allah yang dapat menghilangkan penyakit ini kerana coronavirus dimaksudkan untuk menjadi ujian bagi manusia.

Anggota Parlimen Iskandar Puteri mengatakan bahawa dia telah menafsirkan pernyataan Hadi bahawa hanya pemerintah Islam yang dapat menangani krisis kesihatan awam. Lim telah dikritik hebat atas kenyataan tersebut. Sejak itu dia meminta maaf.

“Saya tidak pernah berniat untuk mempertanyakan kepercayaan atau agama apa pun, termasuk Islam, dan satu-satunya tujuan saya adalah untuk menulis jawapan terhadap apa yang dilaporkan oleh Hadi,” kata pendukung DAP itu dalam satu kenyataan.

“Setelah pernyataan saya dikeluarkan, saya diberitahu bahawa saya telah salah memahami apa yang sebenarnya dikatakan oleh Hadi, bahawa dia tidak merujuk kepada pemerintah Islam,” tambah Lim.

“Atas kesedaran ini, saya menarik kembali kritikan saya dan ingin meminta maaf atasnya (sebagaimana adanya) berdasarkan pemahaman yang salah terhadap pernyataan Hadi.”

Dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman Facebooknya semalam, Hadi mengatakan dia percaya wabak itu adalah ujian bagi manusia oleh Tuhan, dan hanya Allah yang dapat menang dalam pertempuran melawan penyakit itu.

Kenyataan itu kemungkinan ditujukan kepada pengkritik pemerintah Perikatan Nasional, yang menuduh Putrajaya gagal menangani krisis tersebut.

“Hanya mereka yang tidak mengetahui agama yang akan mencari kelemahan dan kekurangan tanpa menawarkan pertolongan untuk menghadapi masa-masa yang mencabar ini,” tulis Hadi.

Kenyataan Hadi akhirnya dilaporkan oleh portal berita Free Malaysia Today.

Walaupun meminta maaf, Lim menekankan bahawa PAS sebagai anggota pentadbiran PN harus memikul tanggungjawab untuk apa yang dia rasa adalah tindak balas pemerintah yang tidak berkesan terhadap wabak tersebut.

“Malaysia kini menghadapi masalah besar, di mana kita dengan cepat menjadi antara negara-negara dengan tanggapan Covid-19 terburuk di dunia,” katanya.

Baca Lagi | Cadangan Zahid untuk meninggalkan kerajaan Perikatan tidak di endahkan

Kes positif harian di negara ini terus meningkat melebihi 5,000 sejak Mei walaupun terdapat beberapa perintah kawalan pergerakan yang dilaksanakan.

Malaysia juga telah berada di bawah peraturan Darurat sejak Februari, yang menurut Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu untuk memerangi krisis kesihatan.

Read Previous

Alena Murang memenangi dua anugerah UK video muzik meraikan budaya orang Sarawak

Read Next

Zahid, Ismail Sabri dan pemimpin tertinggi Umno bertemu secara rahsia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.