The Malaysia Post

DAP Kit Siang memberi sokongan kepada Timbalan Speaker Azalina memanggil perhatian kerajaan

Lim Kit Siang

Credits: theedgemarkets

Lim Kit Siang DAP hari ini memberikan sokongannya kepada timbalan speaker Dewan Rakyat, Datuk Seri Azalina Othman Said dalam memanggil kerajaan persekutuan kerana cuba mengubah tiang gol ketika Darurat akan berakhir.

Lim berkata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak boleh mengulangi kata-katanya untuk meminta Jawatankuasa Khas Khas Mengenai Kecemasan menasihati Yang di-Pertuan Agong mengenai apakah Darurat harus dilanjutkan selepas 1 Ogos.

Ini berikutan kata-kata menteri undang-undang Datuk Seri Takiyuddin Hassan semalam bahawa sebarang keputusan mengenai tempoh Darurat di seluruh negara akan berdasarkan nasihat Kabinet kepada Agong.

“Perdana menteri telah memberikan kata-katanya bahawa fungsi perlembagaan ini sekarang akan dilaksanakan oleh Jawatankuasa Independen Khas dan perdana menteri akan dituduh tidak dapat dipercaya dan tidak menepati janjinya jika dia sekarang tidak menghormati komitmennya,” kata Lim dalam sebuah pernyataan ini pagi.

Pasal 40 (1) menyatakan: “Dalam menjalankan fungsinya berdasarkan Perlembagaan atau undang-undang persekutuan, Yang di-Pertuan Agong akan bertindak sesuai dengan nasihat Kabinet atau seorang Menteri yang bertindak di bawah kekuasaan umum Kabinet, kecuali sebagaimana yang diperuntukkan oleh Perlembagaan ini; tetapi berhak, atas permintaannya, atas setiap maklumat mengenai pemerintah Persekutuan yang ada di Kabinet. “

Semalam, Azalina mengatakan bahawa Putrajaya tidak harus mengalihkan tiang gol merujuk kepada kenyataan Takiyuddin mengenai siapa yang akan menasihati Agong untuk menentukan sama ada Darurat harus atau tidak dilanjutkan.

Baca Lagi | Parti berasaskan sains menghantar aplikasi ke RoS hari ini

“Jika itu yang terjadi (bahawa Kabinet akan menasihati Raja), apa gunanya membentuk Jawatankuasa Khas Bebas untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong di bawah seksyen 2 (1) Ordinan Darurat 2021?

“Hentikan pergeseran tiang gol!” dia berkata dalam tweet.

Di bawah seksyen 2 (1) Ordinan Darurat, jawatankuasa bebas yang dianggotai oleh 19 orang yang diketuai oleh bekas ketua hakim Tun Arifin Zakaria mempunyai satu-satunya tugas – untuk memberi nasihat kepada Agong mengenai waktu darurat harus berakhir.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu juga menyokong Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dengan menegaskan bahawa hanya Agong yang kini mempunyai budi bicara sama ada Darurat akan berlanjutan selepas bulan Ogos berdasarkan nasihat Jawatankuasa Khas Khas.

Read Previous

Harimau Malaya tewas kepada Vietnam sekali lagi di Dubai

Read Next

Tajuddin mempertimbangkan tindakan undang-undang terhadap pengkritiknya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here