The Malaysia Post

Empat juta kematian Covid dicatatkan di seluruh dunia

Lebih daripada empat juta orang kini telah mati akibat Covid-19, kata WHO pada hari Rabu, ketika banyak negara kaya bersiap untuk melonggarkan sekatan walaupun negara-negara di Asia bertarung dengan jangkitan.

Berjuta-juta menghadapi penguncian baru di seluruh Asia dan Indonesia telah muncul sebagai titik panas global dengan angka kematian meningkat sepuluh kali ganda dalam sebulan menjadi 1,040 pada hari Rabu.

“Dunia berada pada titik bahaya dalam pandemi ini,” kata ketua WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, yang menyebut angka empat juta itu meremehkan jumlah sebenar.

Tedros mengecam negara-negara kaya kerana menimbun vaksin dan peralatan pelindung dan menuduh mereka bertindak “seolah-olah pandemi sudah berakhir” dengan melonggarkan sekatan.

Indonesia – kepulauan yang luas dengan jumlah 270 juta – telah memerintahkan orang untuk bekerja dari rumah jika mungkin dan menyekat waktu buka perniagaan di seluruh wilayahnya.

“Saya sangat takut dijangkiti,” kata Nesan Nusmana, yang tinggal di dekat sebuah perkuburan di Jawa di mana ambulans beratur untuk menyelamatkan orang mati.

“Tetapi ia tidak dapat ditolong. Di sinilah saya tinggal. Yang boleh saya buat sekarang hanyalah berdoa. “

Wabak baru telah menyebabkan penutupan paksa di Bandar Ho Chi Minh Vietnam dan Yangon Myanmar – tempat tinggal lebih daripada 15 juta orang.

Lima juta penduduk Sydney, yang sudah dua minggu berada dalam lokap, akan tinggal di rumah selama seminggu lagi setelah 27 kes baru dikesan.

“Masih menakutkan virus itu ada di luar sana,” kata Menno De Moel, 44, di pusat vaksinasi di Sydney tempat dia mendapat tembakan pertama.

“Mudah-mudahan ini akan menjadi kunci terakhir, tetapi sebaliknya apa sahaja yang diperlukan, perlu dilakukan.”

Lebih dari 18 bulan sejak virus itu muncul di China, dunia masih berjuang untuk terus maju.

Hal ini berlaku terutamanya di dunia sukan, di mana banyak acara terus dimainkan tanpa penonton, ditunda atau dibatalkan sama sekali.

Persiapan untuk Sukan Olimpik Tokyo, yang diturunkan sejak tahun lalu, telah dijangkiti virus ini.

Hanya 16 hari sebelum temasya itu akan dimulakan, para pegawai membongkar relay obor untuk menghentikan orang ramai berkumpul dan diharapkan akan mengumumkan bahawa keadaan darurat di Tokyo akan berlanjutan semasa temasya tersebut.

Read Previous

Itali mara ke final Euro2020

Read Next

Orang dalam Umno mengatakan kedudukan Zahid dalam parti sekarang goyah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.