The Malaysia Post

Perwakilan Pakatan Johor menggesa undang-undang anti-lompat negeri

Empat ADUN Pakatan Harapan (PH) Johor menggesa kerajaan negeri supaya segera menggubal undang-undang menentang lompat parti, supaya mengikut pindaan perlembagaan negeri untuk menurunkan umur kelayakan mengundi dan pilihan raya daripada 21 kepada 18 tahun. 

Dalam satu kenyataan bersama, ADUN Mengkibol DAP Chew Chong Sin, ADUN Stulang Andrew Chen Kah Eng dan ADUN Senai Tee Boon Tsong telah disertai ADUN Parti Amanah Negara (Amanah) Simpang Jeram Datuk Seri Salahuddin Ayub menyeru kerajaan negeri membentangkan undang-undang semasa persidangan DUN akan datang pada Mac.

Awal hari ini, DUN sebulat suara bersetuju meminda Undang-undang Tubuh Negeri Johor bagi menurunkan had umur minimum calon pilihan raya daripada 21 kepada 18 tahun.

“Dengan itu, kerajaan negeri juga harus menggubal enakmen anti-lompat secepat mungkin, memandangkan kedua-dua ADUN kerajaan dan Pembangkang telah bersetuju untuk menyokongnya.

“Ini sama seperti pindaan yang dibuat untuk menurunkan umur calon,” kata mereka.

Mereka berkata, kerajaan persekutuan dan PH telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) pada 13 September tahun lalu yang melibatkan enam perkara termasuk menggubal Akta Anti-Hopping.

Mereka juga memetik bahawa di bawah Perkara 10 (1) (c) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa semua rakyat mempunyai hak untuk menubuhkan persatuan.

“Bagaimanapun, di bawah Perkara 10 (2) (c) Perlembagaan Persekutuan, ia memperuntukkan bahawa Parlimen boleh melalui undang-undang mengenakan hak yang diberikan oleh perenggan (c) Fasa (1), apa-apa sekatan yang difikirkannya perlu atau suai manfaat untuk kepentingan keselamatan, persekutuan atau mana-mana bahagiannya, ketenteraman awam atau prinsip moral.

“Oleh itu, enakmen anti lompat parti perlu dilaksanakan untuk tujuan ini,” kata mereka.

“Walaupun masih belum dibentangkan dan diluluskan secara rasmi, kerajaan Johor boleh memulakan kerja merangka rang undang-undang parti anti lompat supaya boleh dibentangkan dan diluluskan pada persidangan DUN yang akan diadakan pada Mac ini.

“Ia boleh berkuat kuasa sebelum DUN Johor dibubarkan dan pilihan raya negeri diadakan,” kata mereka, sambil menambah bahawa pilihan raya negeri Melaka baru-baru ini telah membuktikan keinginan rakyat untuk enakmen sedemikian.

Mereka berkata, enakmen sebegini dapat memulihkan keyakinan rakyat terhadap sistem demokrasi dan memastikan kestabilan politik negara.

“Ini juga sangat penting untuk memulihkan ekonomi negara kita,” kata mereka.

Baca Lagi | Perwakilan Pakatan Johor menggesa undang-undang anti-lompat negeri

28 Disember lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar dilaporkan berkata RUU bagi undang-undang anti lompat parti dijangka dibentangkan di Parlimen pada Julai tahun ini.

Beliau berkata kerajaan akan mengkaji pilihan sama ada meminda Perkara 10 (Perlembagaan Persekutuan) atau mewujudkan Akta Parlimen berkonsepkan pelanggaran hak yang boleh diterima di bawah Perlembagaan Persekutuan atau meminda Perkara 10 dan mewujudkan Akta Parlimen di Dewan Rakyat. masa yang sama.

Read Previous

Malaysia boleh melihat 30,000 kes Covid-19 setiap hari menjelang Mac jika gelombang Omicron tidak dihalang

Read Next

Peminat Djokovic protes mengejutkan penahanan Australia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.