The Malaysia Post

Malaysia boleh melihat 30,000 kes Covid-19 setiap hari menjelang Mac jika gelombang Omicron tidak dihalang

Model ramalan epidemiologi Susceptible-Exposed-Infected-Recovered (SEIR) telah mengunjurkan Malaysia boleh merekodkan 30,000 kes Covid-19 setiap hari menjelang akhir Mac sekiranya kadar jangkitan (R0) meningkat kepada 1.6, kata Khairy Jamaluddin.

Ini akan mengatasi jumlah sehari tertinggi Malaysia iaitu 24,599 yang dicatatkan pada Ogos tahun lepas.

Menteri kesihatan itu juga menekankan dalam sidang akhbar hari ini bahawa United Kingdom telah melihat R0 setinggi 3.0 dalam gelombang Omicron yang berterusan, dan menegaskan bahawa Malaysia perlu mengambil tindakan untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku di negara itu.

“Simulasi itu menunjukkan ramalan Kementerian Kesihatan sekiranya kita tidak mengambil langkah untuk memperlahankan penularan – seperti penggantungan perjalanan sementara – kita akan melihat kes meningkat, bermula pada Januari kepada lebih 15,000 kes sehari.

“Jika kita lihat ramalan kes, jika kes meningkat kepada 1.2, kes akan meningkat kepada 10,000. Jika R-nought kami meningkat kepada 1.6, di mana UK mencecah 3.0 pada puncak tertingginya, kes akan meningkat kepada lebih daripada 30,000 sehari,” katanya.

Khairy berkata, walaupun varian Omicron tidak mematikan seperti varian Delta, jumlah yang tinggi itu pasti akan mengakibatkan kes yang cukup teruk untuk mengatasi sistem kesihatan Malaysia yang masih pulih.

“Berdasarkan data yang dikumpul pada 30 Disember 2021, terdapat 57,355 kes tertunggak pembedahan dan perubatan di hospital kerajaan dan telah mengurangkannya kepada 52,189 sekarang.

“Kami kini hanya dapat meneliti kes-kes tertunggak ini kerana doktor dan fasiliti terperangkap dalam merawat pesakit Covid-19 – termasuk mereka yang memerlukan rawatan kritikal. Jika kita membenarkan Omicron masuk terlalu awal, maka tunggakan kita akan meningkat dan akan tertangguh lebih lama lagi,” katanya.

Untuk mengatasinya, Khairy berkata empat Pusat Vaksinasi Covid-19 (PPV) bersepadu akan mula beroperasi pada 15 Januari untuk meningkatkan pentadbiran suntikan penggalak Covid-19.

Empat PPV itu ialah Pusat Dagangan Dunia, Kuala Lumpur, Arena Axiata, Pusat Konvensyen Ideal (IDCC), Shah Alam dan Dewan Soka Gakkai, Klang.

Beliau menambah bahawa setakat hari ini, 30 peratus daripada populasi dewasa Malaysia telah menerima suntikan penggalak mereka, dengan 52 peratus daripada mereka yang berumur di atas 60 tahun juga menerima suntikan ketiga.

Baca Lagi | Malaysia boleh melihat 30,000 kes Covid-19 setiap hari menjelang Mac jika gelombang Omicron tidak dihalang

Khairy menambah bahawa mereka yang belum menerima temu janji suntikan penggalak mereka boleh menghubungi klinik swasta atau kemudahan kesihatan di bawah ProtectHealth untuk menetapkan temujanji bagi suntikan itu.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bukit Aman: Sindiket penipuan Macau ‘Macau Scam’ kembali lagi

Read Next

Perwakilan Pakatan Johor menggesa undang-undang anti-lompat negeri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.