The Malaysia Post

Malaysia berminat menjadi tuan rumah Sukan SEA 2027

Malaysia telah menyatakan minat untuk menjadi tuan rumah Sukan SEA ke-34 pada 2027, kata presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Tan Sri Mohamad Norza Zakaria.

Beliau berkata ini selepas Persekutuan Sukan Asia Tenggara (SEAGF) menghubungi MOM berhubung kemungkinan menganjurkan temasya itu berikutan penarikan diri Brunei, yang sepatutnya menjadi tuan rumah edisi 2027.

“Mesyuarat (hari ini) bersetuju untuk mengemukakan pernyataan minat kepada SEAGC manakala MOM akan memajukan maklumat ini kepada kerajaan dan perbincangan lanjut akan diadakan dalam masa yang sepatutnya.

“Dalam semangat persahabatan dengan SEAGF, saya fikir kemungkinan besar kita mempunyai peluang yang baik untuk mendapatkannya (hak pengehosan),” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat lembaga eksekutif MOM ketiga bagi sesi 2021/2025 di sini hari ini.

Bagaimanapun, beliau berkata MOM akan meneliti keupayaan kewangan negara, selain isu wabak Covid-19, sebelum memutuskan untuk menjadi tuan rumah Sukan SEA.

Ditanya sama ada Sukan SEA ke-34 akan menjadi platform untuk Malaysia bersedia menjadi tuan rumah Sukan Asia 2038, beliau merasakan dua faktor — kemudahan dan tahap aktif sukan atau atlet — perlu diambil kira sebelum negara boleh menyatakan minat terhadap menganjurkan Asiad.

Malaysia sebelum ini pernah menganjurkan Sukan SEA sebanyak enam kali iaitu pada 1965, 1971, 1977, 1989, 2001 dan 2017 tetapi tidak pernah menjadi tuan rumah Asiad.

Ibu kota Thailand, Bangkok akan menjadi tuan rumah Sukan SEA edisi ke-33 pada 2025.

Mohamad Norza juga berkata mesyuarat hari ini bersetuju untuk melantik penolong bendahari MOM Datuk Mohd Nasir Ali sebagai chef de mission (CDM) untuk Sukan SEA ke-32 di Kemboja tahun depan dan presiden Persatuan Raket Skuasy Malaysia Gerard Monteiro sebagai timbalan CDM untuk Komanwel. Sukan di Birmingham, United Kingdom pada Julai ini.

Mohamad Norza pada masa sama berkata Larian Baton Sukan Komanwel peringkat Malaysia akan diadakan di sini pada 20 Januari dan baton akan berada di sini sehingga 25 Januari.

Sementara itu, beliau mengumumkan setakat ini dua atlet ski alpine negara iaitu Jeffrey Webb dan Aruwin Sallehudin layak ke Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022 di China, yang akan berlangsung dari 4-20 Februari, manakala majlis penyerahan Jalur Gemilang akan diadakan pada 19 Januari.

Baca Lagi | Malaysia berminat menjadi tuan rumah Sukan SEA 2027

Mengenai penstrukturan semula barisan kejurulatihan badminton negara, Mohamad Norza yang juga presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM) menjangkakan Pengerusi Jawatankuasa Kejurulatihan dan Latihan BAM Datuk Kenny Goh akan mengumumkan keputusan itu tidak lama lagi.

Read Previous

Anwar menyeru ‘kerajaan Ismail Sabri’, orang ramai supaya membuat pendirian menentang malapetaka SPRM

Read Next

Kerajaan Pulau Pinang tolak undian mengejut

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.