The Malaysia Post

Kerajaan Pulau Pinang tolak undian mengejut

Chow Kon Yeow

Credits: thevibes

Kerajaan negeri Pulau Pinang telah menolak kemungkinan pilihan raya mengejut kerana pentadbiran sekarang mempunyai bilangan untuk mengekalkan kerajaan yang stabil.

Ketua Menteri Chow Kon Yeow berkata dengan pilihan raya umum akan datang hanya tinggal sedikit lebih daripada setahun lagi, tidak ada keperluan untuk sebarang pilihan raya mengejut.

“Kita mempunyai angka untuk mengekalkan kerajaan yang stabil berbanding negeri-negeri tertentu yang mempunyai majoriti tipis yang mewujudkan keadaan tidak stabil. Saya rasa itu pertimbangan utama kita untuk tidak mengadakan pilihan raya negeri yang berasingan, kita akan buat serentak dengan pilihan raya negara atau pilihan raya umum,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Chow, yang juga pengerusi DAP Pulau Pinang, berkata pilihan raya mengejut bukan sebahagian daripada rancangan kerajaan negeri ketika ini kerana fokusnya adalah untuk terus berkhidmat kepada rakyat yang sedang bergelut akibat Covid-19.

“Pertimbangan utama ialah keperluan tidak timbul di sini dan kita mampu menyediakan kerajaan yang stabil kepada rakyat sekarang,” sindir beliau ketika diminta mengulas sebarang kemungkinan pilihan raya mengejut di Pulau Pinang selepas Johor dikhabarkan akan mengadakannya tidak lama lagi berikutan kematian ADUN Kempas Datuk Osman Sapian pada 21 Disember lalu menyebabkan kerajaan Johor hanya mempunyai majoriti satu kerusi di DUN.

Pulau Pinang mempunyai 40 kerusi DUN, 35 daripadanya disandang Pakatan Harapan terdiri daripada DAP dengan 19 kerusi, PKR (14) dan Parti Amanah Negara (dua).

Bersatu dan Barisan Nasional masing-masing mempunyai dua kerusi, manakala PAS mempunyai satu kerusi.

Dalam tempoh dua tahun, Malaysia telah menyaksikan tiga pilihan raya negeri, bermula dengan Sabah pada 26 September 2020, Melaka pada 20 November 2021, dan Sarawak pada 18 Disember 2021.

Baca Lagi | Kerajaan Pulau Pinang tolak undian mengejut

Terdahulu, Chow bersama Pengerusi Jawatankuasa Alam Sekitar dan Kebajikan negeri Phee Boon Poh, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Yeoh Soon Hin, Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Soon Lip Chee, Setiausaha DAP Pulau Pinang Lim Hui Ying dan beberapa ADUN Pulau Pinang melawat pejabat Bernama Pulau Pinang. untuk mengedarkan limau mandarin sempena sambutan Tahun Baru Cina yang bakal tiba.

Read Previous

Malaysia berminat menjadi tuan rumah Sukan SEA 2027

Read Next

Ketua SPRM Azam Baki menyaman pemberi maklumat kerana memfitnah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here