The Malaysia Post

10 Kemahiran Pemasaran Digital Penting di Malaysia

Kemahiran Pemasaran Digital di Malaysia

Dengan bantuan pemasaran digital, perniagaan boleh meningkatkan kesedaran jenama, menyasarkan pelanggan di seluruh dunia, meningkatkan kadar penukaran dan mencapai pulangan pelaburan yang lebih tinggi dengan lebih sedikit wang. Ini boleh membantu syarikat memenangi naungan pelanggan, yang seterusnya boleh membantu meningkatkan reputasinya.

1. Analitis Data

Analisis data adalah salah satu kemahiran pemasaran digital yang paling penting di Malaysia. Kejayaan dalam bidang pemasaran digital memerlukan keupayaan untuk memanipulasi nombor. Adalah penting untuk memeriksa kewangan untuk melihat dengan tepat di mana dan cara petunjuk dijana dan bertukar menjadi jualan.

Supaya anda boleh menjalankan kempen pemasaran dan mencapai hasil yang berjaya. Akibatnya, Google Analitis dan alat analisis data lain mesti difahami oleh pemasar digital.

2. Penulisan Kandungan

Raja pemasaran internet adalah kandungan. Orang tidak akan berminat dengan produk atau perkhidmatan anda melainkan anda menawarkan bahan yang menarik di tapak web atau platform media sosial anda. Terdapat pelbagai jenis kandungan. Contohnya, blog di tapak web anda, kapsyen untuk foto Instagram, video di YouTube, dsb.

Pemasaran kandungan, juga dikenali sebagai pembangunan kandungan, memerlukan kreativiti dan keupayaan untuk menawarkan maklumat yang bernas atau berguna. Objektif utama pemasaran kandungan adalah untuk membina kepercayaan dengan pengguna. Ini bermakna agar kandungan anda akhirnya menghasilkan jualan, ia mesti sentiasa menambah nilai. Ini adalah satu lagi kemahiran pemasaran digital yang penting di Malaysia.

3. Pengoptimuman Enjin Carian (SEO)

Siapa yang tidak mahu menjadi hasil carian teratas? Sudah tentu, semua orang mahu. Tetapi adakah anda mahu muncul di Google tanpa membayar apa-apa kepada Google? Tetapi bagaimana? Jika anda mempunyai pemahaman yang komprehensif tentang SEO, anda boleh melakukan ini. Kaedah yang digunakan untuk pengoptimuman enjin carian membantu laman web anda mendapat kedudukan yang lebih baik pada halaman hasil enjin carian (SERP). Ini adalah satu lagi kemahiran pemasaran digital yang penting di Malaysia.

Komponen penting dalam pemasaran digital ialah SEO. Memahami dan mempraktikkan banyak cara untuk meningkatkan pendedahan tapak web anda adalah penting. Pemasar digital dijangka mempunyai sekurang-kurangnya pemahaman asas tentang amalan terbaik SEO, termasuk kata kunci yang sesuai untuk digunakan, tempoh video yang ideal, lakaran kecil video yang ideal dan semua keperluan lain untuk kebolehcarian yang dioptimumkan. Mempelajari asas SEO ialah tempat yang hebat untuk bermula apabila melancarkan kerjaya dalam pemasaran digital.

4. Pengurusan Media Sosial

Majoriti penonton hari ini mungkin ditemui di tapak media sosial seperti Instagram, Facebook, Youtube, Twitter, Snapchat, dll. Untuk mencapai dan melibatkan penonton, adalah penting untuk memahami teknik pemasaran dan pengiklanan media sosial. Kunci untuk mendapatkan petunjuk untuk syarikat anda pada rangkaian ini adalah dengan menyediakan artikel, gulungan dan video yang menarik.

Salah satu pekerjaan yang paling dicari di pasaran kerja sekarang ialah pengurus media sosial. Pengurusan media sosial tidak dapat dinafikan adalah salah satu kecekapan pemasaran digital yang paling penting untuk dimiliki kerana peranannya yang penting dalam kempen pengiklanan.

5. Pemasaran E-mel

Ini adalah satu lagi kemahiran pemasaran digital yang penting di Malaysia. Pelanggan masih boleh dihubungi dengan berkesan dengan pemasaran e-mel. Secara perbandingan, ia lebih peribadi, khusus dan tertumpu daripada kaedah komunikasi digital yang lain. Oleh sebab itu, apabila dilakukan dengan betul, pemasaran e-mel boleh menghasilkan peningkatan ketara dalam komitmen pengguna.

Pengarang e-mel, strategi kempen e-mel dan automasi pemasaran hanyalah beberapa daripada banyak kebolehan yang diperlukan untuk pemasaran e-mel. Kadar penukaran yang tinggi untuk produk dan perkhidmatan anda mungkin hasil daripada mempelajari kebolehan ini.

Baca Lagi | 10 Aplikasi Barangan Runcit Terbaik di Malaysia

Baca Lagi | 15 Saluran Memasak Youtube Popular oleh Malaysia

6. Kemahiran berkomunikasi

Asas mana-mana perniagaan adalah komunikasi. Jika anda menjalankan agensi pemasaran digital anda sendiri, mempunyai kemahiran komunikasi dan pembentangan yang berkesan adalah penting untuk menutup perniagaan. Jika tidak, komunikasi diperlukan untuk mengembangkan pangkalan pengguna anda dan mengiklankan syarikat anda di platform media sosial.

7. Kemahiran reka bentuk dan Visual

Reka bentuk adalah penting kerana dunia digital adalah dunia visual. Kerana ia adalah penting untuk keseluruhan pengguna atau pengalaman pelanggan, reka bentuk tapak web dan apl kini dirujuk sebagai Pengalaman Pengguna (UX). Perkara yang sama berlaku pada cara reka letak dan reka bentuk kedai boleh menjejaskan trafik pelanggan. Ini adalah satu lagi kemahiran pemasaran digital yang penting di Malaysia.

UX ialah perspektif yang lebih komprehensif yang boleh dihayati oleh semua pemasar, walaupun anda boleh mengkaji komponen teknikal dan artistik reka bentuk tapak dan apl. Ia akan membantu anda dalam menemui dan memahami cara pengguna berhubung dengan jenama anda dan ciri yang mereka rasa paling menarik. Ini ialah jenis cerapan yang sudah pasti akan memberi manfaat kepada keseluruhan syarikat anda, bukan sekadar tapak web atau apl anda.

8. Perancangan yang sistematik

Membuat keputusan lebih awal tentang apa yang perlu dilakukan, bagaimana untuk melakukannya, bila untuk melakukannya, dan siapa yang akan melakukannya dikenali sebagai perancangan. Seorang pemasar digital mesti mengatur segala-galanya supaya ia dapat diselesaikan tanpa sebarang insiden. Kemahiran merancang adalah penting untuk pemasar digital. Dia perlu sedar tentang pembolehubah dalaman dan luaran yang mempengaruhi cara perkara itu berkembang, arah aliran pembelian pelanggan dan persaingan pasaran, dan merancang dengan sewajarnya. Ini adalah satu lagi kemahiran pemasaran digital yang penting di Malaysia.

9. Penyelesaian Masalah

Anda harus menghasilkan konsep dan penyelesaian asal sebagai pemasar digital kepada isu tertentu. Anda harus sentiasa mencari penyelesaian inovatif untuk sebarang masalah yang mungkin timbul, sama ada ia berkaitan dengan kandungan, SEO, SEM, media sosial atau sebarang isu lain. Ini adalah satu lagi kemahiran pemasaran digital yang penting di Malaysia.

10. Pengalaman Pelanggan

Hampir semua aspek pemasaran disepadukan dengan berkesan ke dalam pemasaran digital, yang membezakannya daripada pemasaran tradisional sebagai tambahan kepada teknologi yang digunakan. Iklan boleh digunakan untuk mengkaji secara langsung tingkah laku pengguna di samping berfungsi sebagai tawaran untuk membeli. Paling ketara, pemasar kini boleh melibatkan diri dan berkomunikasi secara langsung dengan pengguna mereka, menawarkan mereka tingkap unik kepada keperluan dan keinginan mereka.

Idea ini mendasari istilah “Pengalaman Pelanggan” (CX), yang merujuk kepada kapasiti jenama untuk menggunakan interaksi pengguna untuk meningkatkan jualan barangan dan memperdalam hubungannya dengan pengguna. Khususnya, bagi individu yang ingin membina kerjaya dalam pemasaran digital, CX ialah disiplin pemasaran yang agak baharu yang patut difahami.

Read Previous

15 Saluran Memasak Youtube Popular oleh Malaysia

Read Next

Panduan Perjalanan Kuala Lumpur 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.