The Malaysia Post

Pereka tempatan Melinda Looi membuat pakaian berani daripada rambut sintetik, tocang untuk konsert Istana Budaya Aina Abdul (VIDEO)

Pereka fesyen Melinda Looi menyukai cabaran untuk membuat pakaian berani untuk pelanggannya kerana ia mendorongnya untuk berfikir secara kreatif dan mencipta sesuatu yang luar biasa.

Bagi pelanggannya, yang merupakan artis, dia gembira apabila mereka keluar untuk memakai sesuatu yang mewah dan berani kerana ia menunjukkan bahawa mereka yakin dan sentiasa menginovasi gaya mereka sebagai penghibur.

Lantas untuk persembahan penyanyi Aina Abdul di Istana Budaya baru-baru ini, penyanyi Sepi itu memukau media sosial apabila dia memakai gaun hitam diperbuat daripada rambut sintetik untuk persembahan pembukaannya.

Konsert bertemakan “A Night With Aina Abdul 2.0” itu menyaksikan penyanyi Nafas Cinta itu memakai gaun hitam yang dibuat sepenuhnya daripada kira-kira 140 rambut palsu yang dihasilkan oleh Looi dan pasukannya.

Bercakap kepada Malay Mail, Looi berkata, Aina sentiasa tampil habis-habisan dari segi pilihan pakaian dan sentiasa menggemari gaya berani.

“Pakaian yang diperbuat daripada rambut sintetik bukan sahaja idea saya – tetapi juga Aina.

“Ia adalah pakaian yang sangat terperinci kerana ia mempunyai pelbagai jenis tocang yang semuanya dicantum dan perlu dikendalikan dengan berhati-hati terutamanya semasa proses jahitan.

“Malah penutup kepala Aina dibuat dengan perincian jalinan yang rumit daripada rambut sintetik.”

Tambah Looi, antara kesukaran membuat pakaian ialah memastikan jalinan sentiasa kemas dan tidak berselirat.

Walaupun selepas latihan berpakaian lengkap Aina iaitu dua hari sebelum persembahannya

pasukan dan pendandan rambut perlu sentiasa membetulkan dan menyembur rambut palsu supaya sentiasa utuh.

“Kami berurusan dengan potongan rambut halus – jika tocang itu tidak kemas, ia akan kelihatan jelas pada pakaian jadi kami sentiasa membetulkannya.

“Saya juga memanggil pendandan rambut saya Angelina Low untuk membantu membuat pelbagai jenis tocang dan membantu membimbing kami mengekalkan gaya rambut kerana Aina terpaksa memakai pakaian itu untuk sesi pemotretan walaupun sebelum persembahannya.

“Untuk jaket Aina, kami memutuskan untuk menganyam dalam 20 rambut palsu rambut kerinting bagi menambah variasi padanya.

“Jadi secara keseluruhan – pakaian itu seberat 20 kilogram – bersama jaket yang dipakai Aina,” katanya.

Tambah Looi, seronok bekerjasama dengan Aina dan pasukannya untuk mereka bentuk pakaian walaupun ada peminat yang tidak berpuas hati dengan rekaan tersebut.

“Jika anda pergi ke luar negara, anda akan melihat bahawa artis akan berusaha keras untuk memastikan pakaian mereka adalah satu daripada jenis — untuk menandakan nama mereka sebagai penyanyi atau penari.

Baca Lagi | Pereka tempatan Melinda Looi membuat pakaian berani daripada rambut sintetik, tocang untuk konsert Istana Budaya Aina Abdul (VIDEO)

“Di sini, Aina adalah salah seorang daripada mereka kerana dia tidak gentar mencuba gaya baharu dan itulah yang saya suka tentang dirinya kerana dia sentiasa terbuka dengan gaya berani,” katanya.

Read Previous

Pejabat Tanah dan Galian menegaskan pengusiran Kebun-Kebun Bangsar wajar kerana pelanggaran, aduan

Read Next

Penunggang Grab Sarawak menjadi viral dengan video TikTok yang ‘omong kosong’, mengelirukan pengguna dengan ‘bahasa’nya (VIDEO)

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.