The Malaysia Post

Pejabat Tanah dan Galian menegaskan pengusiran Kebun-Kebun Bangsar wajar kerana pelanggaran, aduan

Notis pengusiran terakhir yang disampaikan kepada Kebun-Kebun Bangsar (KKB) adalah wajar kerana ladang komuniti itu melanggar syarat Lesen Menduduki Sementara (TOL), kata pengarah Pejabat Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan.

Datuk Muhammad Yasir Yahya menegaskan agensinya menyokong usaha menggalakkan ladang komuniti, selepas diperhatikan notis itu dibuat selepas Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memuji KKB dalam ucapan Hari Alam Sekitar Sedunia.

Bagaimanapun, pegawai itu berkata ladang sedemikian mesti mematuhi syarat yang disenaraikan dalam TOL mereka.

“Syarat untuk tapak semaian yang diluluskan termasuk jenis tanaman dan tiada struktur kekal dibenarkan di bawah talian elektrik, mengikut spesifikasi teknikal daripada Tenaga Nasional Berhad (TNB),” kata Muhammad Yasir dalam satu kenyataan.

Beliau kemudian menegaskan bahawa KKB juga menjadi subjek pelbagai aduan daripada penduduk di sekitar, yang dibuat melalui “laporan lisan dan bertulis” dan mendakwa gangguan.

“Siasatan mendapati ladang itu menternak ternakan seperti ayam, itik dan biri-biri sehingga menyebabkan isu lain seperti pencemaran bau, lalat serta gangguan bunyi yang menjadi punca utama penguatkuasaan,” katanya.

Pada Februari 2020,

ladang bandar komuniti itu menerima notis akhir daripada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk mengeluarkan haiwan peliharaannya.

Pada masa itu, pengasas bersama KKB dan arkitek landskap Ng Sek San menjawab notis itu dalam satu jawatan dengan menekankan peranan haiwan dalam ladang komuniti, mengatakan bahawa mereka bukan sahaja mendidik orang ramai tentang hubungan antara haiwan dan alam semula jadi tetapi juga menyediakan sokongan emosi kepada kanak-kanak.

Awal hari ini, KKB menyiarkan imej notis pengusiran terakhir di media sosial yang menyatakan keputusan itu adalah muktamad dan tidak terbuka untuk rayuan.

Ladang komuniti yang dibuka setiap hari termasuk cuti umum itu diusahakan oleh sukarelawan dan menanam pelbagai jenis sayur-sayuran, buah-buahan, bunga-bungaan malah mempunyai sawah padi.

Baca Lagi | Pejabat Tanah dan Galian menegaskan pengusiran Kebun-Kebun Bangsar wajar kerana pelanggaran, aduan

Taman hijau linear seluas lapan ekar itu diasaskan pada 2017 dan ia bukan komersil, dengan hasilnya diberikan kepada golongan kurang berkemampuan dan dapur sup.

Read Previous

Peminat R. Kelly didakwa mengancam pendakwa raya sebelum hukuman penyanyi

Read Next

Pereka tempatan Melinda Looi membuat pakaian berani daripada rambut sintetik, tocang untuk konsert Istana Budaya Aina Abdul (VIDEO)

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.