The Malaysia Post

Kemalangan Maut Melibatkan 12 Kenderaan di Putrajaya

Di dalam kejadian tragik yang berlaku pada 20 September 2023, sebanyak 12 kenderaan terlibat dalam satu kemalangan di Persiaran Utara, Putrajaya. Dalam insiden ini, dua nyawa terkorban dan enam orang lain cedera. Ia merupakan satu daripada kejadian memilukan yang telah mengejutkan penduduk Putrajaya.

Kronologi Kemalangan

Ketika kejadian berlaku, terdapat lima kereta, dua motosikal, sebuah motosikal polis trafik, sebuah lori, dan satu trailer yang terlibat dalam kemalangan ini. Menurut Ketua Polis Putrajaya, ACP A Asmadi Abdul Aziz, kejadian ini telah disahkan oleh pihak polis.

Penglibatan Trailer Punca Kemalangan

Rekod rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan bahawa sederetan kenderaan telah berhenti apabila sebuah trailer datang dari belakang. Trailer tersebut sedang menukar dari lorong tengah ke kiri dan kemudiannya merempuh kereta-kereta di hadapannya.

Baca lagi | Keluarga mangsa kemalangan LRT untuk menyaman Prasarana untuk RM1.8 juta

Korban Kematian: Dua Mangsa Dilaporkan Meninggal Dunia

Dalam kejadian ini, dua individu tewas di tempat kejadian, menurut paramedik dari Hospital Putrajaya dan Hospital Sultan Idris Shah di Serdang. Mangsa yang tewas adalah dua lelaki berusia 25 dan 39 tahun yang berada di atas dua motosikal yang terlibat dalam kemalangan ini.

Tindakan Polis: Siasatan dan Tindakan Lanjut

ACP Asmadi menjelaskan bahawa pemandu trailer kehilangan kawalan sebelum merempuh penghadang jalan raya dan merempuh motosikal polis trafik. Polis trafik tersebut sedang melakukan ujian bagi persiapan Le Tour de Langkawi yang akan datang, dan berjaya menyelamatkan dirinya.

Menurut beliau, kes kemalangan yang berlaku ini akan disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987, dan pemandu trailer tersebut telah pun ditahan untuk menjalani ujian air kencing serta untuk tujuan reman.

“Pemeriksaan awal menunjukkan bahawa pemandu tidak mempunyai rekod kesalahan trafik sebelum ini,” katanya.

Kecelakaan ini telah mencetuskan kebimbangan di kalangan penduduk Putrajaya dan juga menarik perhatian masyarakat am terhadap keselamatan jalan raya. Semua pihak diingatkan untuk sentiasa mematuhi undang-undang trafik dan berhati-hati semasa memandu. Keselamatan adalah tanggungjawab bersama kita.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

“Fahami Keperluan Rakyat, Bukan Nyatakan Masalah” – Khairy Jamaluddin

Read Next

ND Lala Dituduh Tidak Bekerja Selama Bertahun-Tahun dan Bergantung Hidup pada Shila Amzah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.