The Malaysia Post

Cuma perlu jelas, adakah Mat Rempit mendapat hukuman yang lebih berat sama seperti pemandu mabuk? Guan Eng tanya menteri pengangkutan

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong harus menyatakan secara terbuka jika hukuman lebih berat akan dikenakan ke atas lumba haram oleh kereta dan motosikal – yang dikenali sebagai Mat Rempits – sama seperti mereka yang disabitkan kesalahan memandu dalam keadaan mabuk, kata ahli parlimen Pembangkang persekutuan Lim Guan Eng hari ini.

Ahli Parlimen Bagan itu memanggil menteri untuk menjelaskannya sekali dan untuk semua dan bukannya mengelak topik itu dengan membuat kenyataan politik.

“Wee telah mengkritik saya dan menyuarakan kejayaannya kerana menaikkan hukuman mati disebabkan pemanduan melulu atau berbahaya di bawah Seksyen 41 Akta Pengangkutan Jalan 1987 kepada denda RM50,000 dan/atau hukuman penjara lima hingga 10 tahun. Wee mendakwa bahawa ini meliputi hukuman yang lebih berat untuk Mat Rempits.

“Bagaimanapun, Wee tidak dapat menjelaskan mengapa hukuman lebih berat yang dikenakan kepada pemandu mabuk yang menyebabkan kematian adalah dua kali ganda daripada hukuman penjara yang dikenakan ke atas Mat Rempit yang menyebabkan kematian,” kata Lim dalam satu kenyataan.

Ahli parlimen Pulau Pinang itu mencadangkan Wee memperkecilkan bahaya yang ditimbulkan oleh pelumba haram dan menegaskan aksi Mat Rempit menyebabkan kematian lima orang di negeri pulau itu hanya bulan lepas.

Lim mengingatkan Wee bahawa yang kedua telah meningkatkan hukuman bagi mereka yang memandu di bawah pengaruh alkohol atau dadah dua tahun lalu, tetapi menyatakan bahawa tindakan tegas yang sama terhadap Mat Rempits kelihatan perlahan sebaliknya.

Pengerusi kebangsaan DAP itu berkata terdapat laporan berita yang memetik Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan Datuk Isham Ishak berkata kerajaan bercadang untuk menaikkan hukuman bagi pelumba haram di bawah Akta Pengangkutan Jalan 198, dengan minimum RM5,000 dan menghadkan kepada RM10,000.

Lim mendakwa kenaikan yang dirancang itu adalah disebabkan soal siasatnya yang berterusan, yang menurutnya masih lebih rendah daripada penalti bagi memandu di bawah pengaruh.

Seksyen 44 Akta Pengangkutan yang dipinda pada 2020

memperuntukkan hukuman denda RM50,000 hingga RM100,000 dan minimum 10 tahun dan maksimum 15 tahun penjara bagi pesalah pertama yang disabitkan kesalahan memandu dalam keadaan mabuk.

“Meningkatkan hukuman token untuk Mat Rempits tidak akan memberi kesan menghalang untuk menghentikan bahaya yang ditimbulkan oleh pelumba haram terhadap keselamatan orang awam melainkan penalti yang sama dengan yang dikenakan bagi pemanduan dalam keadaan mabuk.

“Tiada perselisihan faham bahawa ibu bapa yang membenarkan anak-anak mereka di bawah umur 18 tahun menyertai perlumbaan juga harus dihukum.

“Bagaimanapun hasrat kementerian untuk meminta penanggung insurans mengenakan premium yang lebih tinggi bagi penunggang motosikal yang ditahan kerana lumba haram mungkin tidak memberi kesan kerana ramai daripada Mat Rempit tidak diinsuranskan,” kata Lim.

Baca Lagi | Cuma perlu jelas, adakah Mat Rempit mendapat hukuman yang lebih berat sama seperti pemandu mabuk? Guan Eng tanya menteri pengangkutan

Tambahnya, hukuman semasa bagi mereka yang terlibat dalam perlumbaan haram hanyalah denda sehingga RM300.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Sultan Selangor bertitah kerajaan negeri membuat rancangan jangka panjang untuk menjaga keselamatan makanan rakyat

Read Next

Bekas bintang Man United, Giggs ‘menanduk’ bekas teman wanita di muka, dengar mahkamah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.