The Malaysia Post

“Fahami Keperluan Rakyat, Bukan Nyatakan Masalah” – Khairy Jamaluddin

Bekas Menteri, Khairy Jamaluddin telah memberikan kenyataan tajam mengenai komen terbaru Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli, tentang “ketagihan” rakyat Malaysia kepada makan di luar sebagai punca pendapatan mereka yang rendah. Dalam pandangan Khairy, kenyataan Rafizi ini tidak diperlukan, dan beliau menekankan bahawa rakyat lebih berhasrat untuk mendengar penyelesaian daripada para menteri seperti Rafizi, bukan sebab masalah.

Rafizi Ramli dan Kontroversi Mengenai Makan di Luar

Dalam sebuah temuramah dalam podcast “Keluar Sekejap” bersama Shahril Hamdan, Khairy mengakui usaha Rafizi untuk mendedahkan pemikirannya mengenai budaya makan di luar boleh dihargai. Namun, beliau berpendapat bahawa kenyataan Rafizi ini sebenarnya memberi kesan sebaliknya kepada rakyat.

Menurut Khairy, rakyat sebenarnya tidak mahu mengetahui proses pemikiran menteri, tetapi rakyat mahu mengetahui apakah keputusan menteri untuk menyelesaikan masalah tersebut dan sekiranya sudah mempunyai keputusan barulah keluarkan kenyataan.

Rafizi Ramli: Pendedahan Tentang Budaya Makan di Luar

Dua hari yang lalu, portal berita Malaysiakini melaporkan Rafizi sebagai berkata bahawa rakyat Malaysia menghabiskan jumlah besar pendapatan mereka untuk makan di luar, dan mereka “ketagihan” melakukannya. Menteri ini juga berpendapat bahawa perkara ini tidak boleh dituduhkan kepada rakyat, tetapi kepada dasar-dasar lama dan struktur ekonomi serta gaji negara.

Baca lagi | Malaysia dalam Era Hegemoni Politik DAP – Khairy Jamaluddin

Pendapat Umum: Kritikan Terhadap Rafizi Ramli

Shahril Hamdan, dalam podcast tersebut, mengatakan bahawa tidak menghairankan Rafizi menerima kritikan daripada orang ramai, kerana rakyat Malaysia sering kali mempunyai “kemarahan yang benar” dalam respons mereka terhadap isu-isu awam yang memerlukan teguran. Beliau juga menyatakan bahawa “Rafizi yang berperanan sebagai analis mungkin betul, tetapi Rafizi yang berperanan sebagai ahli politik adalah salah, kerana beliau telah melanggar suatu peraturan tidak bertulis. Menteri tidak sepatutnya menganalisis masalah di media sosial.”

Kontroversi Lain: Azalina Othman Said dan Isu Pegawai Penyiasat dan Peguam Negara

Secara berasingan, Khairy juga mengambil kesempatan untuk menuding jari kepada Menteri Undang-Undang dan Reformasi Institusi, Azalina Othman Said, yang beliau dakwa sebagai berwajah dua dalam isu pemisahan peranan Peguam Negara (AG) dan Peguam Negara Awam. Beliau mengingatkan bahawa dalam suatu perhimpunan Umno pada Ogos 2022, Azalina pernah mengatakan AG harus menjadi “orang kepercayaan Perdana Menteri.”

Menurut Khairy, Azalina telah mengambil sikap sindiran terhadap bekas Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob mengenai pelantikan Idrus Harun sebagai AG. Beliau menyatakan bahawa sesiapa yang menjadi Perdana Menteri biasanya “akan melantik orang mereka sendiri sebagai AG.”

Baca lagi | Pemilihan Presiden BAM, Khairy Jamaluddin Antara Calon Utama

Dakwaan Azalina Terhadap Perikatan Nasional

Pada hari Isnin, Azalina mengkritik tindakan Perikatan Nasional (PN) yang dinilainya tidak aktif dalam pemisahan peranan AG, menyatakan bahawa PN telah berkuasa selama lebih dari dua tahun, pertama dengan Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri, dan semasa pemerintahan Ismail Sabri. Kenyataan Azalina ini telah mencetuskan kontroversi dan perbincangan dalam arena politik Malaysia.

Baca lagi | Debat Ekonomi Malaysia: Rafizi Menegur Syahir dari PAS ‘Ini Bukan Kelas Membaca’

Kesimpulan

Kesimpulannya, pernyataan Rafizi Ramli tentang masalah budaya makan di luar dan peranan menteri dalam menganalisis dan menyelesaikan isu-isu awam telah menjadi tumpuan utama dalam landskap politik Malaysia. Namun, pandangan Khairy Jamaluddin yang menekankan kepentingan memberi penyelesaian daripada mencari punca masalah telah mencetuskan perbincangan yang mendalam mengenai tanggungjawab menteri dalam menyampaikan keputusan dan tindakan yang memberi impak positif kepada rakyat. Politik Malaysia terus menjadi medan pertempuran untuk idea-idea dan pandangan yang berbeza, dan isu-isu seperti pemisahan peranan AG dan Peguam Negara Awam turut menjadi bahan perdebatan yang sengit.

Read Previous

5 Pekerjaan Berisiko Tinggi Mengalami Demensia

Read Next

Kemalangan Maut Melibatkan 12 Kenderaan di Putrajaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.