The Malaysia Post

Malaysia dalam Era Hegemoni Politik DAP – Khairy Jamaluddin

KUALA LUMPUR: Menurut bekas ahli parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin, tidak akan ada alternatif yang bermakna bagi pengundi Cina dalam tempoh 40 hingga 50 tahun akan datang, kerana negara kini berada dalam era hegemoni politik DAP.

Pengaruh DAP dalam Kalangan Pengundi Cina

Khairy Jamaluddin berkata, “Sementara pengundi Melayu terbahagi kepada tiga atau empat parti, kita sekarang berada dalam era hegemoni politik DAP.”

Menurut beliau, DAP akan terus menguasai dan menang dengan mudah di semua kawasan bandar yang majoritinya diduduki oleh penduduk Cina. Jika diikutkan realiti sekarang, DAP boleh melakukan apa saja, termasuklah bekerjasama dengan Datuk Seri Dr. Zahid Hamidi dan walaupun pengundi Cina kecewa tetapi mereka tetap menyumbang 95% sokongan kepada parti tersebut.

Beliau menyatakan bahawa walaupun pengundi Cina mungkin kecewa, mereka hanya memilih untuk tidak mengundi dalam pilihan raya kecil Pulai. Walau bagaimanapun, dalam pilihan raya umum, mereka pasti akan keluar mengundi untuk DAP kerana pertaruhan lebih besar dan lebih penting daripada pilihan raya kecil.

Baca lagi | Syed Saddiq Gelar DAP ‘Lapdog Zahid’

Sokongan Buta Pengundi Cina

“Bagi sebahagian pengundi Cina yang tidak lagi mempunyai garis merah terhadap isu rasuah, mereka akan mengundi DAP atau calon yang disokong oleh DAP secara buta, walaupun ia bermakna menghapuskan konsep ‘Malaysian Malaysia’,” katanya.

Menyentuh pengundi Cina tertentu yang mendakwa bahawa mereka tidak mempunyai pilihan yang ‘boleh diterima’ bagi mereka, Khairy mengutuk hakikat bahawa pengundi Cina mempunyai pilihan untuk mengundi Muda tetapi mereka enggan mempertimbangkan untuk mengundi mereka.

Baca lagi | Pemilihan Presiden BAM, Khairy Jamaluddin Antara Calon Utama

Keengganan Pengundi Cina Terhadap Pilihan Alternatif

Bekas menteri kesihatan itu juga menyebut bahawa penggal pertama Najib Razak dikenali dengan pendekatannya yang ‘liberal’ terhadap konsep 1Malaysia, liberalisasi ekonomi, termasuk peruntukan tambahan untuk sekolah-sekolah Cina, namun pengundi Cina tidak mempercayainya.

“Semua ini berlaku sebelum skandal 1MDB, namun pengundi Cina masih mengundi DAP sehingga Utusan Malaysia mengeluarkan tajuk berita kontroversial, “Apa lagi yang China mahu?” katanya.

Dalam kesimpulannya, menurut Khairy Jamaluddin, pengaruh politik DAP dalam kalangan pengundi Cina adalah sangat kuat, dan tidak akan berubah dalam tempoh 40 hingga 50 tahun akan datang.

Read Previous

10 Jenama Produk Skincare Popular di Dunia

Read Next

3 Website Paling Popular untuk Membeli Pengikut X

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.