The Malaysia Post

Syed Saddiq Gelar DAP ‘Lapdog Zahid’

KUALA LUMPUR, 7 September 2023 – Syed Saddiq Abdul Rahman, Ahli Parlimen Muar, dengan tegas mengecam DAP sebagai ‘lapdog’ selepas menerima kritikan atas pendiriannya dalam kerajaan berhubung tindakan Pejabat Peguam Negara untuk menghentikan perbicaraan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Menulis di platform yang sebelum ini dikenali sebagai Twitter, Presiden Malaysian United Democratic Alliance (Muda) menyuarakan pendapat bahawa parti tersebut didakwa hipokrit dan kehilangan prinsip demi kekuasaan.

Kritikan Tajam Syed Saddiq

“Dalam hal ini, saya bersetuju dengan Khairy. DAP telah menjadi anjing kecil Zahid,” katanya, merujuk kepada bekas Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin.

Syed Saddiq menambah, “Mereka hipokrit, mementingkan kuasa, dan tidak berprinsip. Dahulu, Nga Kor Ming menuduh Zahid rasuah. Kemudian, dia mendakwa Ismail Sabri adalah boneka Zahid. Sekarang, dia sendiri menjadi boneka kerana memuji orang yang rasuah hanya kerana kedudukan.”

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dari Umno, merupakan Perdana Menteri yang ke-9, dan Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pemimpin terdahulu beliau. Sementara itu, Zahid kini adalah Presiden Umno dan Pengerusi Barisan Nasional.

Baca lagi | Usul Syed Saddiq Untuk Membahaskan Isu LCS Di Dewan Rakyat Ditolak Speaker

Keberanian Syed Saddiq

Syed Saddiq telah dengan berani mengecam tindakan kontroversial ini, dengan ancaman untuk menarik sokongan kepada kerajaan Anwar jika Pejabat Peguam Negara gagal memberikan penjelasan yang memadai.

Pagi ini, Nga Kor Ming, yang juga Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, mengesyorkan agar Syed Saddiq menahan perasaan tidak puas hati secara terbuka dan sebaliknya, ‘berbincang’ perkara tersebut secara dalaman sebagai sebahagian daripada kerajaan.

Tindakan Terbaru Pejabat Peguam Negara

Zahid, yang juga merupakan Presiden Umno, telah dibebaskan daripada 47 tuduhan pecah amanah sebanyak RM31 juta yang berkaitan dengan organisasi amalnya, Yayasan Akalbudi, dua hari yang lalu.

Tindakan melepaskan diri ini mendapat kecaman daripada pelbagai pemerhati politik dan kumpulan masyarakat sivil. Rakan-rakan sekarang Umno, termasuk DAP, telah meminta Peguam Negara (AG) menjelaskan tindakan pendakwaan untuk menghentikan perbicaraan tersebut.

Mengikuti perkembangan ini, Syed Saddiq dan Setiausaha Agung Muda, Amir Hadi, telah menyatakan bahawa mereka tidak akan teragak-agak untuk menarik sokongan parti mereka terhadap kerajaan perpaduan jika AG tidak memberikan penjelasan yang munasabah.

Baca lagi | MUDA Kumpul Dana Untuk Kempen PRN Melalui Jualan Online

Ancaman Muda

Selain itu, Syed Saddiq turut mengumumkan bahawa Muda akan menjalankan kempen dan perhimpunan jalanan jika tuntutan mereka tidak dipenuhi, manakala Amir menyifatkan tindakan melepaskan diri tersebut sebagai “garis merah terbesar” yang telah dilanggar.

Muda baru-baru ini bertanding dalam pilihan raya negeri secara bebas walaupun menyokong gabungan kerajaan persekutuan, selepas ditolak daripada menyertai Pakatan Harapan sebelum ini.

Kesimpulan

Kritikan pedas Syed Saddiq terhadap DAP sebagai ‘anjing kecil’ Zahid telah menambah kespanjang artikel ini. Syed Saddiq menegaskan pendiriannya dan ancaman untuk menarik sokongan kepada kerajaan jika perkara ini tidak dijelaskan. Sementara itu, kontroversi terkini di sekitar pembebasan Zahid daripada tuduhan pecah amanah menimbulkan tekanan daripada pelbagai pihak, termasuk rakan seangkatan politik. Muda juga memberikan amaran tindakan selanjutnya jika tuntutan mereka tidak dipenuhi.

Read Previous

Hari Hijab Sedunia 2023: 5 Fakta Yang Ramai Belum Tahu

Read Next

Tragedi Ampang: Tiga Beranak Ditemui Mati Bersama Surat Wasiat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.