The Malaysia Post

Usul Syed Saddiq Untuk Membahaskan Isu LCS Di Dewan Rakyat Ditolak Speaker

Keputusan penolakan perbahasan isu Kapal Perang Littoral Combat Ship (LCS) di Dewan Rakyat telah diumumkan oleh Pengerusi Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul. Usul khas yang diajukan oleh Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Abdul Rahman, untuk membincangkan isu tersebut telah ditolak.

Alasan Penolakan dan Permintaan Pertimbangan Semula

Penolakan tersebut disebabkan oleh alasan bahawa isu tersebut tidak menarik minat awam dan bukan merupakan perkara yang mendesak.

Namun, Syed Saddiq meminta agar perkara ini dipertimbangkan semula.

Walaupun mengikut Peraturan 18 Seksyen 5, keputusan tidak boleh dibangkitkan semula, dia berharap perkara ini boleh dibawa ke Bilik Khas Dewan Rakyat melalui budi bicara.

Baca lagi | PKR’s Johari Abdul is new Dewan Rakyat Speaker

Keperluan Perbahasan Lebih Mendalam mengenai LCS

Syed Saddiq menjelaskan bahawa perbahasan mengenai isu Kapal Perang Littoral Combat Ship (LCS) ini akan memungkinkan isu tersebut dibincangkan secara lebih mendalam, bukan hanya dalam masa lima minit yang diperuntukkan untuk mendengar jawapan menteri.

Beliau menyoroti bahawa isu ini sangat penting kerana kosnya yang semakin meningkat dari RM6 bilion kepada RM9 bilion, dan minggu lepas, ada tambahan kos sebanyak RM2.1 bilion.

Isu ini telah dibincangkan sejak sebelum, semasa, dan selepas Pilihan Raya Umum ke-15, tetapi tidak ada tindakan undang-undang tambahan yang diambil.

Beliau juga menyuarakan kekecewaannya kerana walaupun bilion ringgit telah dihabiskan, tidak ada kapal yang tiba dan bilangan kapal telah dikurangkan.

Baginya, isu ini melibatkan kedaulatan dan keselamatan negara.

Baca lagi | Cat Toby Meninggal Dunia, Syed Saddiq mengucapkan terima kasih kepada Feline atas Sokongannya

Peluang Merayu dan Permintaan Perhatian yang Sewajarnya

Timbalan Pengerusi, Datuk Ramli Mohd Nor, memberikan jawapan bahawa Ahli Parlimen Muar masih mempunyai peluang untuk merayu keputusan tersebut.

Walaupun terikat dengan peraturan di dalam dewan, beliau menyarankan agar Syed Saddiq menggunakan beberapa keputusan yang membenarkan merayu dalam perkara ini.

Beliau mengingatkan Syed Saddiq tentang pengalamannya sebagai Ahli Parlimen dan kesedaran akan perkara ini.

Usaha Ahli Parlimen Muar untuk membincangkan isu Kapal Perang Littoral Combat Ship (LCS) secara mendalam di Dewan Rakyat mendapat penolakan awal, tetapi beliau masih mempunyai pilihan untuk merayu keputusan tersebut berdasarkan peraturan yang ada.

Isu ini penting dan melibatkan kedaulatan serta keselamatan negara, dan dengan harapan agar isu ini dapat diberikan perhatian yang sewajarnya.

Read Previous

Beri Maklumat Palsu Mengenai Kanser, Doktor Mohon Jangan Guna ChatGPT Untuk Nasihat Kesihatan

Read Next

Krisis Kewangan Barcelona Punca Lionel Messi Pindah Ke Inter Miami

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.