The Malaysia Post

MUDA Kumpul Dana Untuk Kempen PRN Melalui Jualan Online

Muda, parti yang dipimpin oleh Presiden Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, telah mengambil pendekatan luar kotak untuk mengumpul dana bagi kempen mereka. Walaupun dijangka tidak mendapat sambutan yang baik apabila memutuskan untuk bertanding secara bebas dalam pilihan raya negeri yang akan datang, Muda tetap gigih dan berusaha untuk mengumpul dana.

Penggunaan Platform Media Sosial dalam Talian

Mereka akan mengadakan kempen pengumpulan dana sepenuhnya digital dengan menjual pelbagai barang dan perkhidmatan dalam talian, termasuk jualan kasut dan otak-otak. Menurut Syed Saddiq, melihat kepada situasi mereka yang sekarang adalah sebagai kumpulan minoriti, maka mereka perlu untuk berfikir di luar kotak. Hasilnya, parti itu akan menjalankan aktiviti pengumpulan dana dengan menjual barang di pelbagai platform media sosial secara dalam talian.

Baca lagi | Usul Syed Saddiq Untuk Membahaskan Isu LCS Di Dewan Rakyat Ditolak Speaker

Usaha Individu Ahli Parti dalam Pengumpulan Dana

Menurutnya lagi dalam satu sidang media yang diadakan, bagi memastikan ini bukan hanya inisiatif yang dilakukan oleh dirinya sendiri, semua ahli parti juga akan turut serta menjalankan usaha pengumpulan dana secara individu. Dengan hasil yang telah berjaya dikumpulkan itu akan disimpan dalam akaun bank rasmi Muda.

Beliau berkata mereka yakin dengan usaha pengumpulan dana ini, dan sebelum ini mereka telah berjaya mengumpulkan sekitar RM3 juta melalui pengumpulan dana untuk menjalankan operasi harian parti.

Bantuan kepada Golongan Kurang Bernasib Baik

Pada masa yang sama, wang tersebut juga digunakan untuk memberi bantuan dan sokongan kepada golongan kurang bernasib baik, katanya.

Strategi Pilihan Raya Negeri

Beliau menambah bahawa Muda merancang untuk bertanding kurang dari 10% daripada jumlah kerusi yang dipertandingkan dalam pilihan raya negeri tersebut. “Untuk bertanding dalam semua 245 kerusi adalah satu tugas yang mencabar. Setiap kerusi memerlukan wang deposit sebanyak RM8,000 dan ini belum termasuk perbelanjaan kempen lain seperti bendera dan bunting.

Syed Saddiq juga menjelaskan bahawa dia sentiasa bergantung kepada sumbangan kecil daripada orang awam, atau orang biasa, untuk menyokong aktiviti politiknya.

Baca lagi | MUDA Jemput Orang Awam Untuk Jadi Calon PRN

Ketika pertama kali bertanding kerusi parlimen di Muar, Syed Saddiq menyatakan bahawa beliau bergantung sepenuhnya pada pengumpulan dana. Menggunakan pendekatan ini, beliau ingin menunjukkan bahawa beliau terhutang budi kepada rakyat secara keseluruhan, bukan hanya kepada segelintir individu atau pihak berkepentingan khusus.

Syed Saddiq percaya bahawa pengumpulan dana dalam talian adalah berkesan kerana beliau percaya rakyat Malaysia secara amnya ingin melihat sebuah negara yang berpegang kepada prinsip kepelbagaian, kepelbagaian budaya, kesederhanaan, dan berpaksikan secara adil.

“Kempen bukanlah tentang siapa yang mempunyai bendera, banner atau bunting terbanyak, tetapi ia adalah tentang siapa yang boleh menawarkan dasar terbaik, calon yang berkualiti, ideologi yang baik, dan alternatif untuk membawa Malaysia maju,” katanya.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Penyanyi Terkenal Coco Lee Meninggal Dunia Kerana Bunuh Diri

Read Next

Hanya Jual Karipap, Pemuda Ini Berjaya Raih RM80,000 Sebulan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.