The Malaysia Post

Hanya Jual Karipap, Pemuda Ini Berjaya Raih RM80,000 Sebulan

Johor – Jasmin Pannoot, seorang peniaga jalanan, telah mengubah usaha menjual karipap menjadi perniagaan yang popular dengan pendapatan bulanan sehingga RM80,000. Jasmin telah berjuang selama bertahun-tahun, mengatasi stigma yang terkait dengan menjadi peniaga jalanan.

Bermula dari Modal Kecil dan Mengubah Nasib

Setiap hari, pada usia 49 tahun, Jasmin berjalan lebih dari 10km antara Dataran Pontian dan Laman Diraha Pontian di Johor untuk menjual snek popular yang juga dikenali sebagai “epok-epok”. Selama tujuh tahun terakhir, dia telah menghabiskan berjam-jam di bawah terik matahari.

Jasmin yang pernah mengalami beberapa usaha perniagaan yang gagal, memulakan perniagaan karipapnya yang diberi nama ‘Karipap Ale-Ale’ hanya dengan modal RM40. Melalui laporan di Kosmo!, Jasmin menggunakan modal tersebut dan kini telah berjaya mengubah nasibnya, dengan pendapatan bulanan antara RM60,000 hingga RM80,000. Kadang-kadang, lelaki yang ceria ini bahkan mampu mendapat pendapatan sehingga RM100,000 semasa cuti sekolah.

Baca lagi | Skandal Jana Wibawa: Ahli Perniagaan, Datuk Roy Dan Pegawai SPRM Didakwa Atas Tuduhan Rasuah RM2.64 Juta

Mengatasi Stigma dan Kesulitan Fisik

Namun begitu, kejayaan Jasmin yang mampu menjana pendapatan sehingga RM80,000 sebulan tidak tercapai dalam semalam. Beliau telah bekerja keras selama bertahun-tahun dan mengharungi stigma menjadi peniaga jalanan sebelum akhirnya melihat kejayaan.

“Di awal, sukar untuk mengatasi rasa malu sebagai peniaga jalanan, tetapi demi isteri dan tujuh orang anak saya, saya mengesampingkan segalanya dan fokus untuk hidup,” kata Jasmin seperti yang dilaporkan oleh Kosmo!.

Hal ini mendorongnya untuk membeli trolly untuk membantu mengurangkan beban fizikal dalam menjual karipap. Langkah ini meningkatkan penjualannya, dan untuk memenuhi permintaan, beliau kemudiannya membuka sebuah kedai dengan bantuan Lembaga Kemajuan Perusahaan Kecil Negara Getah (RISDA).

Perluasan Perniagaan dan Kolaborasi dengan Restoran Terkenal

Kedai tersebut membolehkannya menghasilkan kira-kira 2,000 hingga 5,000 karipap sehari, katanya.

Sejak itu, beliau telah bekerjasama dengan beberapa restoran terkenal di negeri ini. Restoran-restoran tersebut antaranya ialah Tenggek Coffee Restaurant di Tanjung Piai dan Kemangi Restaurant di Bandar Pontian yang kini menjual karipap Jasmin yang datang dengan pelbagai saiz dan isi.

Baca lagi | Ini 4 Bidang Pekerjaan Paling Stabil dan Selamat Walaupun Ekonomi Meleset

Meraih Kejayaan dan Merancang Eksport ke Singapura

“Saya juga telah menjalin perbincangan dengan usahawan di Singapura untuk memasarkan perniagaan saya, Karipap Ale-Ale, di negara mereka,” jelas lelaki berusia 49 tahun tersebut.

Menurut Jasmin, beliau kini merasa puas melihat usaha peniaga jalanan yang dahulunya kecil telah berkembang menjadi perniagaan yang besar, memberikan pekerjaan kepada belia muda Malaysia dan kini mempunyai 15 orang pekerja.

Read Previous

MUDA Kumpul Dana Untuk Kempen PRN Melalui Jualan Online

Read Next

Pusat Tuisyen Singapura Tawar Pelajar Dua Tiket Percuma Konsert Taylor Swift

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.