The Malaysia Post

Hari Hijab Sedunia 2023: 5 Fakta Yang Ramai Belum Tahu

Hari Hijab Sedunia 2023 ialah acara penting yang disambut pada 1 Februari setiap tahun. Ia adalah hari apabila wanita dari 140 negara di seluruh dunia, tanpa mengira kepercayaan atau latar belakang mereka, berkumpul untuk memerhatikan dan memahami kepentingan hijab.

#1. Apa itu Hijab?

Hijab adalah pakaian yang dipakai oleh wanita Islam tertentu, terutamanya apabila mereka berada di hadapan saudara lelaki yang tidak rapat. Ia termasuk tudung, yang dikenali sebagai Hijab, dan tudung dada. Hijab datang dalam pelbagai gaya dan juga menjadi kenyataan fesyen bagi ramai wanita Islam.

#2. Mengapa tudung dipakai?

Tudung dipakai terutamanya untuk menjaga kesopanan, terutama di sekitar lelaki yang bukan ahli keluarga terdekat. Sesetengah wanita Islam juga menganggapnya sebagai kewajipan agama, memilih untuk memakainya sebagai simbol iman mereka.

Baca lagi | Ummi Nazeera Bimbang Imej Wanita Berhijab Tercalar

#3. Tarikh dan sejarah Hari Hijab Sedunia

Ia disambut pada tarikh 1 Februari 2023 dan Hari Hijab Sedunia ini telah dimulakan pada tahun 2013 oleh Nazma Khan, seorang wanita Muslim dari New York City. Dia menghadapi cabaran ketika membesar oleh kerana hijabnya, dan tujuannya adalah untuk mempromosikan toleransi dan pemahaman agama. Hari ini, acara ini disambut di 190 negara.

#4. Bagaimana untuk meraikan Hari Hijab Sedunia 2023?

  • Belajar: Mendidik diri sendiri tentang kepentingan hijab dalam Islam.
  • Media sosial: Tunjukkan sokongan anda dengan berkongsi apa yang telah anda pelajari menggunakan hashtag #WorldHijabDay.
  • Explore: Ambil kesempatan ini untuk belajar tentang pelbagai jenis tudung, termasuk chador, Shayla, burka, khimar, dan niqab.
  • Meningkatkan kesedaran: hari Hijab Sedunia menyoroti cabaran yang dihadapi oleh wanita Islam, membantu menghilangkan salah faham dan menjadikan hijab lebih mudah difahami oleh orang bukan Islam.

Baca lagi | Nor “Phoenix” Diana, ahli gusti berhijab Malaysia tampil 30 Under 30 Asia, salah seorang penghias muka majalah Forbes

#5. Perkara yang kurang diketahui mengenai tudung atau hijab

  • Sebutan yang betul adalah “Hee-jab”.
  • Wanita Islam memakai tudung apabila Sekitar Bukan Mahram (lelaki mereka tidak boleh duduk tanpa memakai tudung).
  • Kebanyakan wanita Islam mula memakai tudung selepas akil baligh atau semasa remaja mereka.
  • Kewajipan untuk memakai tudung berbeza-beza; ia wajib oleh undang-undang di tempat-tempat seperti Iran dan wilayah Aceh Indonesia.
  • Budaya yang berbeza mempunyai penutup kepala mereka sendiri, seperti niqab, turban, Apostolik, tichel, dan dupattas.

Read Previous

Semakan Keputusan Permohonan Ke UA Bagi Sesi 2023/2024 Kini Dibuka

Read Next

Syed Saddiq Gelar DAP ‘Lapdog Zahid’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.