The Malaysia Post

Gabungan hak wanita menggesa ketelusan dalam siasatan gangguan seksual

Gabungan organisasi hak wanita mendesak Kementerian Pendidikan (KPM) untuk lebih telus dalam penyelidikannya terhadap pemeriksaan spot dan gangguan seksual di sekolah.

Dalam satu kenyataan kepada media, Kumpulan Tindakan Bersama untuk Kesetaraan Gender (JAG) mengatakan bahawa Kemenag mempunyai tanggungjawab untuk memastikan pendidikan berkualiti dalam persekitaran pembelajaran yang selamat yang secara aktif mempromosikan nilai-nilai rasa hormat untuk semua orang dan tanpa kekerasan.

“Ini termasuk bersikap telus dan tepat pada masanya dalam penyiasatan terkini mengenai masalah pelecehan seksual, buli dan penderaan yang berlaku di sekolah kami. Hasil penyiasatan kemudiannya harus dijadikan landasan untuk tindak balas kolaborasi pelbagai sektor terhadap masalah yang sangat serius ini.

“Kita semua – MoE, masyarakat sipil, ibu bapa, guru, polis – harus bersama-sama untuk membentuk penyelesaian yang berkesinambungan atau berisiko mempunyai masyarakat muda selama-lamanya dilanda pengalaman persekolahan mereka,” kata kumpulan itu.

JAG mengatakan bahawa pihaknya bersedia dan dapat membantu KPM dalam penyiasatannya, sambil menambahkan bahawa pihaknya baru-baru ini mengirim surat kepada kementerian yang meminta pertemuan untuk membincangkan cara-cara menangani gangguan seksual di sekolah.

Baca Lagi | Neelofa dilaporkan membelanja RM10,000 pada permaidani Parsi semasa membeli-belah Nilai

“Tiga minggu yang lalu, masalah sistemik gangguan seksual di sekolah dan universiti dibawa ke perhatian orang ramai, melalui kisah mengerikan mengenai pemeriksaan spot, gangguan seksual, buli dan penderaan yang dikongsi oleh pelajar semasa dan bekas dalam talian.

“Ini dipenuhi dengan panggilan yang kuat dari para pemangku kepentingan utama untuk mengatasi masalah ini dari berbagai pihak masyarakat sipil, termasuk anggota Parlimen, kelompok hak wanita dan anak-anak serta orang ramai,” kata JAG.

Kumpulan itu menambah bagaimana isu ini diketengahkan lagi apabila pelajar sekolah menengah Ain Husniza Saiful Nizam memanggil seorang guru pendidikan jasmani lelaki kerana membuat jenaka rogol dan kemudian menerima ugutan rogol daripada rakan sekelas lelaki dan komen cabul dalam talian kerana berbuat demikian.

“Sejak itu, lebih ramai yang terselamat telah tampil. Sehingga kini, All Women’s Action Society (AWAM) telah menerima 13 kes keganasan berdasarkan gender terhadap kanak-kanak di sekolah, di mana 12 daripadanya adalah gangguan seksual dan satu daripadanya adalah pemerkosaan.

“Empat daripada kes gangguan seksual melibatkan kanak-kanak pelarian. Dalam semua 12 kes gangguan seksual, para guru adalah pelaku, ”kata kumpulan itu.

JAG mengatakan bahawa gangguan seksual boleh berlaku kepada siapa saja, dan kesannya terhadap orang yang selamat boleh menjadi luas dan dahsyat, sambil menambah bahawa mangsa sering mengalami hasil akademik yang buruk atau penurunan produktiviti kerja serta kualiti hubungan yang buruk kerana trauma yang dihadapi.

“Antara kesan psikologi termasuk menyalahkan diri sendiri, kemurungan, harga diri yang rendah dan kegelisahan, dengan bahaya diri, ideasi bunuh diri dan bunuh diri adalah antara akibat yang paling teruk,” kata mereka. Kenyataan oleh JAG itu disokong oleh 13 anggota organisasi mereka, iaitu Awam, Association of Women Lawyers (AWL), EMPOWER Malaysia, Family Frontiers Malaysia, Justice for Sisters (JFS), KRYSS Network, Perak Women for Women (PWW), Sisters dalam Islam (SIS), Kumpulan Tindakan-Wanita Sabah (SAWO), Persatuan Wanita untuk Wanita Sarawak (SWWS), Tenaganita, Pusat Perubahan Wanita (WCC) dan Pertubuhan Bantuan Wanita (WAO).

Read Previous

Neelofa dilaporkan membelanja RM10,000 pada permaidani Parsi semasa membeli-belah Nilai

Read Next

Pemberontak Melayu Muslim Thailand membawa isu teras dalam rundingan damai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.