The Malaysia Post

Neelofa dilaporkan membelanja RM10,000 pada permaidani Parsi semasa membeli-belah Nilai

Pengusaha Malaysia Neelofa Mohd Noor dan suami pendakwahnya PU Riz dilaporkan membelanjakan RM10,000 untuk permaidani semasa membeli-belah di Nilai, Negri Sembilan baru-baru ini.

Seorang pekerja di cawangan Pusat Perniagaan Nilai 3 di Naeem Carpet, yang hanya dikenali sebagai Hussein, menyampaikan maklumat mengenai lawatan pasangan itu pada hari Ahad, yang kini sedang disiasat kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) Covid-19.

“Neelofa dan suaminya datang ke kedai dan mereka membeli beberapa jenis permaidani, termasuk permaidani Iran berkualiti tinggi dan beberapa yang lain yang semuanya berharga RM10,000.

“Satu karpet Iran berharga RM3,000 dan Neelofa membeli dua atau tiga gulung,” kata Hussein kepada Utusan Malaysia.

Hussein menambah bahawa gambar-gambar viral Neelofa, 32, dan PU Riz, 26, telah membawa kemasyhuran di seluruh negara untuk Naeem Carpet tetapi mengakui bahawa sorotan juga membawa akibat.

“Tindakan (Neelofa) telah menimbulkan masalah dan polis datang ke kedai pagi semalam untuk mengambil keterangan,” kata Hussein.

Baca Lagi | BN akan menderita kerana Umno akan bertanding sebanyak mungkin kerusi

Dalam wawancara berasingan dengan Harian Metro, Hussein mengatakan dia tidak menyedari status selebriti Neelofa dan dia hanya menyedari bahawa dia adalah orang awam setelah gambar-gambar dari belanja dia menjadi viral.

Ketua Polis Nilai, Supritendan Mohd Fazley Ab Rahman dalam satu kenyataan mengatakan bahawa polis menghabiskan kira-kira empat jam untuk merakam kenyataan Neelofa dan PU Riz bermula jam 2.30 petang pada hari Selasa.

Pasangan itu disiasat kerana didakwa melintasi sempadan negara untuk perjalanan membeli-belah, yang tidak dibenarkan di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO) pada masa itu.

Kontroversi itu muncul hampir seminggu setelah Neelofa dan keluarganya didenda RM60,000 kerana menentang COP-19 SOP pada majlis perkahwinannya pada bulan Mac dan perjalanan rentas sempadan yang dia buat dengan PU Riz ke Langkawi tidak lama kemudian.

Polis merakam kenyataan daripada selebriti Neelofa Mohd Noor dan suaminya Haris Ismail di ibu pejabat polis Nilai dekat sini.

Ini berikutan video viral pasangan yang didakwa melanggar prosedur operasi standard (SOP) perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO).

Timbalan Ketua Polis Negeri Sembilan SAC Datuk Che Zakaria Othman berkata polis juga telah mengambil keterangan dari pemilik dan pekerja sebuah kedai permaidani di Pusat Perniagaan Nilai 3 yang dipercayai telah dikunjungi oleh artis tersebut pada hari Ahad. “Tidak akan ada perlakuan khusus untuk individu yang melanggar CMCO SOP. Siasatan polis sama, tidak ada perbezaan antara selebriti atau orang awam, ”katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Negri di sini.

Read Previous

BN akan menderita kerana Umno akan bertanding sebanyak mungkin kerusi

Read Next

Gabungan hak wanita menggesa ketelusan dalam siasatan gangguan seksual

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.