The Malaysia Post

BN akan menderita kerana Umno akan bertanding sebanyak mungkin kerusi

BN akan menderita kerana Umno akan bertanding sebanyak mungkin kerusi

© Image Credit — Gambar Bernama

Kemungkinan Barisan Nasional (BN) menjelang pilihan raya umum menjadi semakin meruncing kerana parti gabungan itu, Umno menghadapi hubungan tegang dengan pemerintahan Perikatan Nasional (PN), menurut penganalisis politik.

Dikritik oleh prestasi buruk dalam beberapa pilihan raya umum yang lalu dan memperjuangkan relevansi pasca PRU14, penganalisis politik mendapati kedua-dua parti komponen MCA dan MIC menjadi lebih teruk dan akan menghadapi jalan yang sangat sukar di hadapan di bawah gabungan BN, dengan Umno akan menguasai pentas.

Ahli geostrategi Universiti Teknologi Malaysia Prof Azmi Hassan mengatakan bahawa Umno, yang paling berpengaruh dalam BN, telah melewati “melabel” gabungan itu sebagai “multi-budaya” dan sebaliknya bergegas untuk memenangi sebanyak mungkin kerusi.

“Akar umbi Umno cukup lantang bahawa mereka mahu bertanding di semua kerusi majoriti Melayu, termasuk Ayer Hitam dan Tapah. Walaupun Datuk Seri M. Saravanan dan Datuk Seri Wee Ka Siong berjaya mengikis menjelang [dalam pilihan raya yang lalu], undi datang dari pengundi Umno, ”katanya.

Ahli Parlimen Tapah Saravanan adalah timbalan presiden MIC, sementara MP Ayer Hitam Wee adalah presiden MCA.

“Saya rasa akan sangat sulit untuk meyakinkan akar umbi Umno untuk meletakkan Saravanan atau Wee Ka Siong untuk mempertahankan kerusi mereka kerana Umno sedang meraih kerusi mereka, kerana PAS dan Bersatu adalah musuh mereka sekarang.

Baca Lagi | Tony Pua menyalahkan kerajaan Perikatan menunda pemerolehan lebuhraya PLUS

“Dan sama ada BN mahu menggambarkan dirinya sebagai gabungan pelbagai kaum, Umno melampaui itu. Apa yang mereka lihat sekarang bukanlah menggambarkan bahawa mereka adalah parti pelbagai kaum kerana MCA dan MIC mempunyai pengaruh yang tidak dapat diabaikan dalam BN.

“Apa yang cuba dilakukan BN sekarang adalah memenangi sebanyak mungkin kerusi,” katanya kepada Malay Mail.

Namun, Azmi mencadangkan bahawa berdasarkan keputusan PRU14 sebelumnya, Saravanan dan Wee berpeluang untuk menang, jika mereka bertanding sebagai penyandang jawatan.

Pada pilihan raya 2018, MCA hanya memenangi kerusi Ayer Hitam di Johor, yang dipegang oleh Wee, dari 39 kerusi persekutuan yang mereka tandingi, dan hanya memenangi dua kerusi DUN Titi Tinggi di Perlis dan Cheka di Pahang daripada 90 yang dipertandingkan. pada PRU14

Bagi MIC, ia hanya memenangi dua dari sembilan kerusi persekutuan yang ditandinginya, iaitu Saravanan di Tapah dan Datuk C. Sivarraajh di Cameron Highlands.

Untuk kerusi DUN, MIC hanya memenangi tiga dari 18 kerusi DUN yang ditandinginya, iaitu kerusi Jeram Padang di Negri Sembilan, Tenggaroh dan kerusi DUN Kahang di Johor.

Namun, Sivarraajh kehilangan kerusi Cameron Highlands setelah Mahkamah Pilihan Raya memutuskan pembelian undi terlibat. Walaupun BN mengekalkan kerusi itu dalam pilihan raya berikutnya, ia dimenangkan oleh Ramli Mohd Nor, wakil langsung gabungan itu yang juga menjadi Ahli Parlimen Orang Asli pertamanya.

Read Previous

Mahrez membawa Man City ke final Liga Juara-Juara pertama

Read Next

Neelofa dilaporkan membelanja RM10,000 pada permaidani Parsi semasa membeli-belah Nilai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here