The Malaysia Post

Pemberontak Melayu Muslim Thailand membawa isu teras dalam rundingan damai

Pemberontak Melayu Muslim Thailand membawa isu teras dalam rundingan damai

© Image Credit — Photo by Toyoaki Fujiwara; insignia blurred out

Jalan menuju perdamaian di wilayah selatan Thailand yang bersempadan dengan Malaysia mengambil giliran penting pada bulan Mei ketika perunding dari kedua-dua pihak konflik etnik memulakan perbincangan, membawa “isu-isu substantif” ke meja.

Perunding perdamaian utama Barisan Revolusi Nasional, kumpulan pemberontak terbesar, bertujuan untuk menyuarakan kebimbangan politik ketika dia duduk bersama rakan sejawatnya dari pertubuhan keselamatan Thailand di ibu negara Malaysia, Kuala Lumpur, yang telah berfungsi sebagai tempat perbincangan.

“Babak seterusnya akan memerlukan isu-isu penting untuk dibincangkan untuk pertama kalinya,” kata Anas Abdulrahman, ketua utusan perdamaian BRN. Perbincangan semacam itu akan berbeza dengan putaran awal “perbincangan peringkat teknikal,”.

“Sebagai permulaan, pemerintah Thailand dapat menerapkan nilai-nilai pendemokrasian untuk rakyat [di selatan],” kata Anas yang berkacamata, memilih kata-katanya dengan hati-hati semasa panggilan persidangan Zoom dari lokasi yang tidak didedahkan di Asia Tenggara. “Masyarakat setempat ingin memiliki penguasaan yang lebih besar terhadap bahasa, budaya, ekonomi dan politik mereka di daerah itu.”

Baca Lagi | Gabungan hak wanita menggesa ketelusan dalam siasatan gangguan seksual

Anas juga menandakan bidang lain yang dibincangkan oleh pasukannya menjelang rundingan: penyelesaian politik, gencatan senjata dan permulaan perundingan awam inklusif yang melibatkan penduduk wilayah Pattani, Yala dan Narathiwat yang dilanda keganasan – rumah orang Melayu Muslim, minoriti terbesar di Thailand yang kebanyakannya beragama Buddha.

“Satu perkara yang kita mahukan … adalah inklusif, melibatkan sebanyak mungkin orang” dalam proses perdamaian, kata Anas, yang juga dikenali sebagai “Hipni Mareh” di antara komando tinggi politik BRN dan sayap ketenteraan.

Tetapi senarai harapan ini menggambarkan pandangan berbeza yang telah membentuk rundingan, yang melibatkan Jeneral Wanlop Rugsanaoh, ketua perunding terbaru Thailand. Wanlop, yang dianggap sebagai pragmatis, telah mengambil bahagian dalam dua pusingan rundingan penuh awal tahun lalu yang menandakan keterbukaan baru oleh pemerintah Thailand untuk mengiktiraf BRN secara rasmi sebagai nombor lawannya.

Sumber-sumber di pertubuhan keselamatan Thailand merefleksikan “kekecewaan besar” mereka dalam salah satu pusingan teknikal yang diadakan berikutan perbincangan panel penuh untuk memastikan perbincangan berjalan lancar di tengah wabak koronavirus. Pada satu putaran perbincangan teknikal, Bangkok bersedia untuk membincangkan pembatasan keganasan di wilayah-wilayah itu dengan perunding-perunding BRN, tetapi sedikit kemajuan.

“Pasukan BRN mendakwa bahawa ia adalah pasukan teknikal dan mereka tidak mempunyai mandat untuk membincangkan isu penting ini, dan ia harus dibincangkan pada mesyuarat panel utama,” kata sumber keselamatan yang baik kepada Nikkei. “Ini benar-benar tidak masuk akal bagi kami, dan seolah-olah BRN tidak mahu memasuki agenda penting tetapi hanya menumpukan pada perkara protokol, logistik dan prosedur untuk membeli masa.” Tidak mengejutkan, prospek menjembatani pandangan yang berbeza ini telah menjadi faktor utama dalam menilai kemajuan rundingan Mei.

Read Previous

Gabungan hak wanita menggesa ketelusan dalam siasatan gangguan seksual

Read Next

Dr Mahathir mendakwa Ku Li ‘sendirian’ dalam Umno, dan itulah sebabnya kerjasama gagal

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here