The Malaysia Post

MCO 2.0 telah menutup dua pertiga perniagaan kecil di Malaysia

MCO 2.0 telah menutup dua pertiga perniagaan kecil di Malaysia

Hampir satu pertiga daripada perniagaan runcit kecil telah “runtuh” dalam tiga minggu sejak pemerintah menguatkuasakan perintah kawalan pergerakan pusingan kedua (MCO) dengan kemungkinan lebih besar untuk melipat sekiranya pembatasan berpanjangan, kata Persatuan Rantai Runcit Malaysia.

“Perpanjangan MCO diharapkan dapat mengurangi prospek keseluruhan industri runcit yang mengalami kesulitan sejak MCO 1.0 dilaksanakan,” kata presidennya Shirley Tay kepada Malay Mail, merujuk pada penutupan pertama yang berlangsung hampir seperempat tahun lalu.

“Ketidakpastian semasa akibat MCO sayangnya akan menyebabkan lebih banyak penutupan perniagaan dan kehilangan pekerjaan,” tambahnya.

“Walaupun kami tidak memiliki statistik yang keras, dianggarkan lebih dari 50-70 persen perniagaan kecil telah runtuh sepanjang periode MCO ini.”

Lebih 30 perwakilan industri telah menyuarakan penentangan mereka terhadap perpanjangan MCO pada hari Selasa dalam pertunjukan perpaduan yang jarang berlaku yang menyokong keyakinan kerajaan dalam menangani krisis Covid-19 dalam komuniti perniagaan.

Baca Lagi | Syed Saddiq kini menawarkan pelajaran debat untuk mengumpulkan dana untuk membeli tablet untuk pelajar

Beberapa sektor ekonomi yang paling berpengaruh berkumpul di sebalik dorongan yang digelar “Industries Unite” untuk mengutuk perpanjangan penutupan sebahagian, menjadikan langkah tersebut sebagai jalan kematian bagi lebih banyak perniagaan dan memperingatkan pengangguran yang meningkat.

MRCA adalah antara 37 penandatangan pernyataan yang meminta rancangan jangka menengah yang mendesak untuk membendung pandemi dan menjaga ekonomi yang hampir merosot.

Perniagaan mencadangkan sekatan yang disasarkan hanya untuk kawasan berisiko tinggi dan penguatkuasaan yang lebih ketat, dengan alasan kenaikan berterusan dalam kes Covid-19 harian sebagai bukti bahawa pembatasan selimut tidak berkesan.

“Sebarang keputusan mengenai waktu operasi perniagaan dan perjalanan antara daerah sebaiknya berdasarkan penilaian fakta dan angka yang tepat berkaitan dengan risiko infeksi di mana-mana lokasi dan / atau sifat perniagaan tertentu,” kata Tay.

“Jika risikonya melebihi manfaat di daerah berisiko tinggi, mungkin dibenarkan untuk membatasi waktu perniagaan dan pergerakan orang.”

Industri telah bergabung dengan pakar kesihatan dan dasar awam untuk meminta pengujian besar-besaran dan lebih banyak sumber daya yang dilaburkan untuk mencari hubungan kerana kes harian terus meningkat di atas 3.000.

Mereka mengatakan pemerintah telah mensia-siakan peluang untuk memilih gelombang ketiga dengan menolak untuk menguji kes-kes asimtomatik dan menyalahkan jumlah jangkitan yang melarikan diri pada penguatkuasaan yang lemah dan kebijakan yang tidak konsisten.

“Sama pentingnya pemerintah menerapkan langkah-langkah penelusuran kontak dan pengasingan yang agresif dalam jangka waktu yang tetap untuk lokasi tertentu,” kata Tay. “Walaupun akan ada gangguan perniagaan atau perjalanan sementara di daerah seperti itu, langkah seperti itu akan memastikan semua kes positif Covid-19 dapat dikenal pasti dengan cara yang paling efisien dan efektif,” tambahnya.

Read Previous

Syed Saddiq dan sekutu politiknya harus bersabar dan bertanding dalam pilihan raya ke-16

Read Next

Dr Mahathir menyuarakan rasa kesal melantik Tommy Thomas sebagai peguam negara selepas memoir bom

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here