The Malaysia Post

Syed Saddiq dan sekutu politiknya harus bersabar dan bertanding dalam pilihan raya ke-16

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dan rakan-rakan tidak perlu terburu-buru atau merasa kecewa kerana pemecatan tawaran semakan kehakiman mereka atas penolakan Pendaftaran Pertubuhan Pendaftar Pertubuhan (RoS).

Parti mereka – Malaysia United Democratic Alliance (Muda) – masih mempunyai masa untuk didaftarkan dan bersedia untuk pilihan raya umum selepas pilihan raya ke-15.

Idealisme Syed Saddiq dalam mewujudkan parti muda Malaysia yang berbilang kaum dapat beredar setelah pilihan raya umum akan datang kerana bidang dan lanskap politik sekarang sudah tepu dan mungkin terlalu “basi” untuk ditelan oleh pengundi muda.

Idea parti berbilang kaum yang terdiri daripada parti muda Malaysia adalah sesuatu yang mungkin dicari oleh pengundi muda, memandangkan iklim politik semasa yang lebih berpusat secara individu dan bukannya berdasarkan falsafah dan ideologi.

Pengundi Undi-18 mungkin tidak “berpadu” dengan politik kepartian sekarang di mana falsafah dan ideologi berdasarkan kaum dan agama dan di mana majoriti calon berusia di atas 45 tahun.

Baca Lagi | Vaksin CoronaVac China selamat, berkesan, halal, kata Pharmaniaga

Mereka dipilih oleh pemimpin parti masing-masing kerana mereka dipelihara dari dalam parti dan mengikuti barisan parti, yang mana semua pemimpinnya, adalah “mentor” mereka yang membuka jalan bagi mereka untuk menaiki tangga parti.

Metode ini mirip dengan kewarganegaraan, tetapi beberapa calon terjun payung kerana mereka telah membuat nama mereka dan diakui sebagai pemimpin dari NGO, persatuan atau masyarakat lain.

Pemimpin parti boleh memilih beberapa individu seperti itu untuk bertanding di bawah bendera parti mereka, dengan alasan untuk menyuntik darah muda ke dalam kepemimpinan, yang menjadi amalan semua pihak sejak tahun 60-an.

Penciptaan Syed Saddiq Muda, setelah “bersekongkol” dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) di bawah Tun Dr Mahathir Mohamad dan mengikuti mantan perdana menteri itu ke dalam gurun politik dalam waktu yang sangat singkat pada bulan Mac tahun lalu, mungkin merupakan pemikiran selepas pengalaman.

“Pergolakan” politik berikutan “pensiun” Dr Mahathir secara tiba-tiba, yang menyebabkan kejatuhan pemerintahan Pakatan Harapan (PH) pada akhir Februari tahun lalu, menciptakan landasan yang subur untuk meninggalkan falsafah dan ideologi politik perkauman dan agama yang boleh menyebabkan kelahiran politik berbilang kaum yang terdiri daripada anak muda Malaysia.

Parti Keadilan Rakyat (PKR) bermula dengan idealisme seperti itu tetapi sayangnya parti itu menjadi perjuangan yang berpusat pada satu orang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Lebih-lebih lagi, parti itu dimulakan sebagai perjuangan untuk reformasi tetapi sekarang tidak lagi berpegang pada slogan itu.

Tidak seperti bekas ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin yang meneruskan jalan politiknya dalam Umno, Syed Saddique nampaknya membuat jalan keluar baik dalam pemikiran para pengundi muda yang akan memasuki bidang politik pada bulan Jun.

Projek komputer riba pertamanya untuk pelajar di Muar dua bulan lalu mendapat sambutan yang baik, insentif yang menyaksikan banyak pengundi muda menyokong.

Secara individu, secara peribadi, Syed Saddiq masih belum mencapai tahap wajaran politik seperti Khairy. Inisiatifnya dalam menubuhkan Muda mungkin mendapat ruang dalam lanskap politik Malaysia di masa depan, iaitu selepas pilihan raya ke-15.

Golongan muda berusia 18 tahun yang muda, agresif dan mempunyai pandangan dan pendapat politik sendiri mungkin di Muda sebagai jalan untuk menyingkirkan negara dari “dinosaur politik”.

Anak-anak muda ini, walaupun mempunyai kecenderungan politik orang tua mereka, mungkin keluar dari kotak mental ibu bapa mereka untuk memberi gambaran dan perspektif baru kepada senario politik negara. Dengan latar belakang dan senario seperti itu, Syed Saddiq dan rakan-rakan harus terus bekerja dengan idealisme mereka, yang mungkin tidak lama. Bersedia dan bersiap sedia untuk pilihan raya umum ke-16.

Read Previous

Tentera Myanmar melantik menteri setelah menggulingkan Suu Kyi dalam rampasan kuasa

Read Next

MCO 2.0 telah menutup dua pertiga perniagaan kecil di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.