The Malaysia Post

Vaksin CoronaVac China selamat, berkesan, halal, kata Pharmaniaga

Pharmaniaga Bhd (Pharmaniaga) memastikan vaksin Covid-19, CoronaVac yang dihasilkan oleh syarikat farmaseutikal China, Sinovac Life Sciences Co Ltd (Sinovac), selamat, berkesan dan halal.

Ketua Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan Pharmaniaga, Dr Badarulhisam Abdul Rahman, berkata vaksin yang dihasilkan menggunakan teknologi virus tidak aktif adalah kaedah yang paling berkesan dan terbukti sejak 40 tahun yang lalu.

“Kaedah yang sama juga digunakan untuk pengeluaran vaksin untuk penyakit berbahaya seperti Polio dan Hepatitis A. Teknologi ini telah terbukti berkesan dibandingkan dengan teknologi baru lain yang risikonya belum diketahui,” katanya ketika menyampaikan perkembangan vaksin hampir, hari ini.

Turut serta dalam sesi pembentangan adalah Pengarah Urusan Kumpulan Pharmaniaga, Datuk Zulkarnain Md Eusope.

Bagaimanapun, Dr Badarulhisam mengatakan kekeliruan mengenai keberkesanan vaksin itu muncul setelah kajian klinikal di kedua negara menunjukkan Turki mempunyai skor 91.25 persen sementara Brazil mempunyai 50.38 peratus.

Baca Lagi | Tim Cook Apple mengkritik amalan media sosial, memperhebat konflik Facebook

Dia menjelaskan bahawa kajian di Turki dapat dilihat sebagai penanda aras keberkesanan vaksin CoronaVac kerana diuji pada populasi umum yang melibatkan 13,000 individu berusia 18 tahun ke atas berbanding Brazil yang mengujinya pada 13,060 pekerja kesihatan yang terdedah kepada Covid- 19 virus setiap hari.

“Namun, kajian di Turki hanya akan selesai awal bulan ini. Tetapi kami percaya bahawa tahap keberkesanannya akan melebihi 90 peratus, yang melebihi standard 50 peratus yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) agar vaksin dapat didaftarkan, ”katanya.

Dr Badarulhisam menambah bahawa melalui kajian klinikal, tidak ada kesan sampingan yang serius termasuk ‘Penyakit Meningkatkan Vaksin’ yang dikesan setelah dua dos vaksin diberikan kepada peserta dan majoriti hanya mengalami reaksi ringan.

Sementara itu, Zulkarnain mengatakan, Pharmaniaga telah meneliti kandungan, formula dan kaedah vaksin dihasilkan dan yakin dapat digunakan secara halal seperti yang dinyatakan oleh Majlis Ulamak Indonesia.

Dia juga mengharapkan vaksin CoronaVac akan disetujui oleh Bahagian Pengawalan Farmaseutikal Nasional (NPRA) pada akhir bulan ini atau awal Mac sebelum diedarkan pada bulan April.

“Menurut perjanjian itu, Pharmaniaga akan menyediakan 12 juta dos vaksin ini. Pada bulan pertama, kami akan menyediakan satu juta dos vaksin CoronaVac diikuti oleh dua juta dos pada bulan berikutnya untuk diedarkan oleh pemerintah, ”katanya.

Ditanya adakah Pharmaniaga mungkin menjual vaksin itu kepada sektor swasta, terutama kepada industri untuk penggunaan pekerja asing mereka, Zulkarnain mengatakan perkara itu telah dibincangkan dengan pemerintah.

“Kami saat ini sedang berbincang dengan pemerintah (untuk menjual CoronaVac) kerana setelah memberikan 12 juta dos vaksin, Pharmaniaga masih akan memiliki dua juta dos lagi. Namun, pemerintah telah meminta agar vaksin diberikan kepada syarikat yang berkaitan dengan kerajaan (GLC) yang merupakan ‘fronliner ekonomi’ serta pekerja asing dan ekspatriat.

“Pharmaniaga juga mengumpulkan informasi mengenainya dan setelah selesai, kami akan merundingkan bagaimana hal itu akan dilaksanakan. Namun, pengedaran vaksin untuk rakyat Malaysia adalah keutamaan kami pada masa ini, ”katanya.

Pada 12 Januari, Pharmaniaga menandatangani perjanjian dengan Sinovac untuk membekalkan 14 juta dos vaksin Covid-19, proses pembotolan yang dilakukan di kilang berteknologi tinggi di Puchong, Selangor. Pada 26 Januari, Pharmaniaga menandatangani perjanjian untuk membekalkan 12 juta dos vaksin CoronaVac Covid-19 kepada Kementerian Kesihatan Malaysia.

Read Previous

Syed Saddiq kini menawarkan pelajaran debat untuk mengumpulkan dana untuk membeli tablet untuk pelajar

Read Next

Bekas ketua Felda Isa Abdul Samad disabitkan dengan sembilan tuduhan rasuah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.