The Malaysia Post

Tim Cook Apple mengkritik amalan media sosial, memperhebat konflik Facebook

tim-cook

Ketua Pegawai Eksekutif Apple Inc Tim Cook semalam mengkritik polarisasi dan maklumat yang salah di media sosial, memperhebat konflik antara pembuat iPhone dan Facebook Inc.

Dalam pernyataan yang disampaikan pada persidangan Komputer, Privasi dan Perlindungan Data, Cook mengkritik aplikasi yang menurutnya mengumpulkan terlalu banyak maklumat peribadi dan mengutamakan “teori konspirasi dan hasutan ganas hanya kerana kadar penglibatan mereka yang tinggi.”

“Pada saat teori penyimpangan dan konspirasi yang berleluasa yang disusun oleh algoritma, kami tidak lagi dapat menutup mata terhadap teori teknologi yang mengatakan bahawa semua penglibatan adalah penglibatan yang baik – semakin lama semakin baik – dan semuanya dengan tujuan mengumpulkan sebanyak mungkin data mungkin, ”kata Cook.

Baca Lagi | Pemuzik Malaysia Haoren mempertahankan penggunaan brownface untuk mempromosikan minuman pemutih kulit

Dia tidak menamakan Facebook, tetapi kedua-dua syarikat tersebut telah berada dalam perselisihan berprofil tinggi. Apple sedang bersiap untuk menerapkan pemberitahuan privasi yang banyak diyakini oleh industri periklanan digital akan menyebabkan beberapa pengguna menolak untuk membenarkan penggunaan alat penargetan iklan.

Facebook telah menuduh Apple bersikap antikompetitif kerana Apple mempunyai katalog aplikasi berbayar yang berkembang dan perniagaan periklanan digitalnya sendiri. Ketua Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg pada hari Rabu mengatakan bahawa Apple mempunyai “setiap insentif untuk menggunakan kedudukan platform dominan mereka untuk mengganggu cara aplikasi kami dan aplikasi lain berfungsi.”

Cook semalam mengkritik amalan media sosial yang menurutnya menjejaskan kepercayaan orang ramai terhadap vaksin dan mendorong pengguna untuk bergabung dengan kumpulan pelampau.

“Sudah lama berlalu untuk berhenti berpura-pura bahawa pendekatan ini tidak membawa kos – polarisasi, hilang kepercayaan dan, ya, keganasan,” kata Cook. “Dilema sosial tidak boleh dibiarkan menjadi bencana sosial.”

Sebagai tindak balas terhadap pernyataan Cook, Facebook mengatakan dalam sebuah pernyataan bahawa ia percaya “Apple bersikap anti-persaingan dengan menggunakan kawalan mereka dari App Store untuk menguntungkan mereka dengan mengorbankan pembangun aplikasi dan perniagaan kecil.”

Dalam berita lain yang berkaitan dengan Apple, nampaknya kemas kini iOS 14.5 yang akan datang akan membawa ciri “Buka Kunci dengan Apple Watch” baru yang boleh didapati di bawah tetapan Face ID. Ini akan membolehkan anda memintas permintaan kod laluan yang menjengkelkan jika anda mempunyai Apple Watch di pergelangan tangan. Untuk menjadikannya berfungsi, iPhone anda perlu dijalankan pada iOS 14.5 sementara Apple Watch anda berada di watchOS 7.4. Jelasnya, Apple Watch mesti mengaktifkan kod laluan dan perlu dibuka kuncinya semasa berada di pergelangan tangan anda.

Read Previous

Petronas, Maybank, McDonald’s, KWSP dan Perodua terbaik dalam menangani krisis 2020 di Malaysia

Read Next

Google menutup studio permainan video Stadia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here