The Malaysia Post

Petronas, Maybank, McDonald’s, KWSP dan Perodua terbaik dalam menangani krisis 2020 di Malaysia

Petronas

Lima organisasi utama Malaysia dalam menangani krisis adalah syarikat minyak gergasi nasional Petronas, diikuti oleh bank Maybank, rantai makanan segera McDonald’s, dana simpanan persaraan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan pembuat kereta Perodua, sebuah tinjauan mendapati.

Dalam tinjauan oleh firma penyelidikan pasaran, Ipsos, di mana 4.000 rakyat Malaysia disurvei dengan lebih dari 100 jenama tempatan, 65 peratus atau dua dari tiga orang Malaysia dalam tinjauan tersebut bersetuju bahawa Petronas dapat menguruskan situasi krisis pada tahun 2020 dengan terbaik.

Ini diikuti oleh Maybank pada 62 peratus, KWSP dan McDonald keduanya 60 peratus, dan Perodua pada 59 peratus.

Hasil tinjauan yang dikeluarkan oleh Ipsos hari ini memaparkan 4.000 wawancara tatap muka dengan responden yang mewakili penduduk Malaysia, dengan tinjauan dilakukan antara bulan Jun dan November 2020 di lebih daripada 100 organisasi di Malaysia.

Dengan kelima-lima organisasi ini mempunyai sifat perniagaan yang sangat pelbagai, Ipsos memperhatikan bahawa ini bermaksud bahawa pengurusan krisis yang baik tidak terhad kepada sektor tertentu.

Tinjauan Ipsos sebaliknya menyoroti elemen utama pengurusan krisis yang dilihat di lima organisasi, termasuk komunikasi yang jujur.

Selama tahun 2020 ketika organisasi sentiasa berusaha menyesuaikan diri dengan keadaan baru, tinjauan Ipsos mendapati Maybank dan Pos Malaysia menonjol kerana “terbuka dan jujur” dalam komunikasi mereka dengan 67 peratus responden mengatakan demikian.

Baca Lagi | Tentera Myanmar mengisytiharkan keadaan darurat selama satu tahun

Sebanyak 67 peratus responden juga mengatakan KWSP menonjolkan sokongannya terhadap masyarakat setempat, sementara McDonald’s mendapat markah tertinggi dalam hal meletakkan pelanggannya yang pertama pada 67 persen, dan 71 peratus mengaitkan Maybank dengan prestasi kewangan yang kuat.

Arun Menon, pengarah urusan Ipsos Malaysia, menyatakan bahawa tahun 2020 telah “memaksa syarikat untuk bertindak balas terhadap krisis yang tidak ada yang melihat, dan banyak yang mengambil tindakan cepat dan tegas”.

“Dari menggunakan semula kemampuan produksi hingga melibatkan cara baru dan kreatif untuk menyokong pengguna, beberapa syarikat telah menangani krisis dengan cara yang akan meningkatkan kepercayaan mereka di kalangan pengguna dan warga negara,” katanya dalam satu kenyataan.

Ipsos mengatakan bahawa penting bagi syarikat untuk menjadi otentik dan relevan pada masa krisis, dengan cara yang sesuai dengan nilai syarikat dan sejajar dengan tujuan sosialnya.

“Sebagai contoh, banyak syarikat telah menggunakan kembali kemampuan mereka untuk memenuhi kebutuhan tertentu selama wabah.

“Apa yang dikatakan syarikat perlu diselaraskan dengan apa yang mereka lakukan; jika membuat komitmen, pastikan untuk menindaklanjutinya, “tambahnya.

Juga dalam tinjauan yang sama di Malaysia, hampir separuh daripada 4.000 responden percaya bahawa syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan pengawal selia kerajaan dapat menguruskan krisis dengan lebih baik daripada syarikat di sektor swasta. Bagi kategori GLC yang melibatkan 12 syarikat, sebanyak 49 peratus responden bersetuju bahawa mereka dapat menguruskan krisis.

Read Previous

Bekas-AG mengatakan Nurul Izzah menyatakan ketidakpercayaan keluarga terhadap Dr Mahathir

Read Next

Tim Cook Apple mengkritik amalan media sosial, memperhebat konflik Facebook

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here