The Malaysia Post

Tentera Myanmar mengisytiharkan keadaan darurat selama satu tahun

Tentera Myanmar mengisytiharkan keadaan Darurat selama satu tahun hari ini, menyerahkan kuasa kepada bekas jeneral setelah menangkap pemimpin sipil Aung San Suu Kyi dan pegawai kanan lain.

Pengumuman yang dibaca di TV Myawaddy milik tentera mengatakan bahawa langkah itu diperlukan untuk menjaga “kestabilan” negara, menuduh komisi pemilihan negara gagal menangani “penyelewengan besar” dalam pemilihan November.

Suu Kyi, pemimpin de facto Myanmar, ditahan pada awal pagi bersama presiden dan ahli politik tertinggi lain setelah berminggu-minggu ketegangan dengan tentera kerana tuduhan mencabul suara.

“UEC (suruhanjaya pilihan raya) gagal menyelesaikan penyelewengan daftar pemilih dalam pilihan raya umum yang diadakan pada 8 November 2020,” kata kenyataan yang ditandatangani oleh pemangku presiden baru Myint Swe, mantan jeneral yang pernah menjadi naib presiden.

Kenyataan itu menuduh “organisasi parti lain” “merosakkan kestabilan negara”.

“Situasinya harus diselesaikan menurut undang-undang, keadaan darurat dinyatakan.”

Kenyataan itu mengatakan tanggungjawab untuk “perundangan, pentadbiran dan kehakiman” telah diserahkan kepada panglima panglima tentera Min Aung Hlaing.

Aung San Suu Kyi, penasihat negara Myanmar berusia 75 tahun, Presiden Win Myint dan anggota parti Liga Nasional untuk Demokrasi yang berkuasa ditangkap di kediaman mereka di ibu kota Naypyidaw pada awal hari Isnin.

Baca Lagi | Kerajaan perlu memikirkan semula kewarganegaraan, polisi imigresen terhadap pasangan asing

Pada waktu pagi, tentera Myanmar mengatakan bahawa mereka telah menguasai negara itu dan mengisytiharkan keadaan darurat selama setahun, menyerahkan kuasa kepada Jeneral Kanan Min Aung Hlaing, ketua komandernya.

Penduduk ibukota komersial Yangon dan bandar-bandar lain mengatakan bahawa perkhidmatan untuk keempat-empat syarikat telekomunikasi negara telah terputus, beberapa penyedia perkhidmatan internet dimatikan dan perkhidmatan televisyen darat dibatasi ke saluran TV Myawaddy tentera.

Rumah Putih mengatakan bahawa Presiden Joe Biden telah diberi penerangan mengenai rampasan kuasa oleh Jake Sullivan, penasihat keselamatan negara. Dalam satu pernyataan, Gedung Putih mengatakan AS “menentang segala usaha untuk mengubah hasil pilihan raya baru-baru ini atau menghalangi peralihan demokrasi Myanmar, dan akan mengambil tindakan terhadap mereka yang bertanggungjawab jika langkah-langkah ini tidak dibalikkan”.

Perebutan kuasa tentera berlaku beberapa jam sebelum parlimen Myanmar yang baru dipilih untuk bersidang untuk pertama kalinya sejak pilihan raya 8 November, yang hasilnya ditandingi oleh tentera.

Sean Turnell, seorang akademik Australia yang berperanan sebagai penasihat Aung San Suu Kyi, mengesahkan laporan agensi berita mengenai penangkapan tersebut. “Semua orang di Naypyidaw telah dipotong, jadi sepertinya laporan mengenai Aung San Suu Kyi dan presiden yang ditahan nampaknya benar,” katanya kepada Financial Times dari Yangon.

Read Previous

Nicol David dari Malaysia semakin hampir untuk memenangi Atlet Terbesar Sepanjang Masa Sukan Dunia

Read Next

Beri penghormatan yang sewajarnya kepada Messi, kata Koeman

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.