The Malaysia Post

Bekas ketua Felda Isa Abdul Samad disabitkan dengan sembilan tuduhan rasuah

Bekas ketua Felda Isa Samad disabitkan dengan sembilan tuduhan rasuah

Bekas pengerusi Felda, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad didapati bersalah atas sembilan tuduhan rasuah melibatkan RM3 juta oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali, ketika menyampaikan keputusannya, mengatakan bahawa pihak pendakwaan memberikan bukti yang cukup untuk membuktikan pertuduhan mereka terhadap bekas menteri besar Negeri Sembilan itu tanpa keraguan yang munasabah.

Mohd Nazlan menambah bahawa pembelaan Isa gagal untuk berjaya membantah kes pendakwaan terhadap Mohd Isa, bahawa pembelaan mereka berdasarkan pemikiran, mempunyai naratif yang tidak konsisten, dan tanpa bukti yang tepat untuk menyokong hujah mereka.

“Pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan yang wajar dan pihak pendakwaan berhasil membuktikan kes mereka seperti yang dinyatakan dalam semua sembilan tuduhan.

“Dengan itu, mahkamah ini mendapati tertuduh bersalah dan disabitkan atas kesemua sembilan tuduhan di bawah Seksyen 16 (a) (A) Akta SPRM,” kata Nazlan.

Mahkamah Tinggi di sini menjatuhkan hukuman penjara enam tahun kepada bekas pengerusi Felda, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad, setelah mendapati dia bersalah atas sembilan tuduhan rasuah awal hari ini.

Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali menjatuhkan hukuman enam tahun bagi setiap sembilan hukuman Mohd Isa selama 54 tahun, tetapi membenarkan hukuman dijatuhkan serentak.

Baca Lagi | Facebook keluar secara automatik dengan pengguna iPhone

Ini secara efektif bermaksud mantan menteri besar Negeri Sembilan akan diminta untuk menjalani hukuman maksimum enam tahun.

Mohd Nazlan juga mengenakan denda kumulatif sebanyak RM15.45 juta kepada Isa, seperti yang dikehendaki di bawah Seksyen 16 (a) (A) Akta SPRM.

Sekiranya Mohd Isa gagal membayar denda, Mohd Nazlan menetapkan hukuman penjara dua tahun jika tidak membayar denda untuk setiap sembilan pertuduhan.

Dia juga mengatakan hukuman penjara sebagai pengganti denda mesti dijatuhkan secara berturut-turut.

Pasukan pertahanan Mohd Isa kini menuntut penundaan pelaksanaan, sebelum adanya banding yang diharapkan.

Pendakwa raya Malaysia pada 2018 menuduh seorang bekas ketua agensi ladang sawit negeri Felda melakukan pecah amanah dan menerima rasuah, pegawai paling kanan terkena tuduhan rasuah yang menyebabkan kerugian berjuta-juta ringgit.

FGV Holdings Bhd dan induknya, Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) kedua-duanya telah menghadapi tuduhan rasuah dan pengurusan yang buruk selama dua tahun, yang menyebabkan hutang besar, pergolakan kepemimpinan dan kejatuhan harga saham.

Pendakwa mendakwa Mohamad Isa Abdul Samad dengan satu tuduhan pecah amanah dan sembilan tuduhan menerima rasuah 3 juta ringgit ($ 718,000) atas pembelian sebuah hotel Malaysia semasa dia bertugas di Felda.

Mohamad Isa, yang memimpin Felda dari tahun 2011 hingga 2017, dituduh meluluskan pembelian 160 juta ringgit ($ 38 juta) tanpa meminta persetujuan daripada lembaga agensi itu, dan menerima sogokan sebagai pembayaran untuk membolehkan perjanjian itu, lembaran caj dilihat oleh Reuters menunjukkan. Mohamad Isa mengaku tidak bersalah atas semua tuduhan itu, dan dibebaskan dengan jaminan 800,000 ringgit ($ 191,000), kata media domestik. Sekiranya didapati melakukan kesalahan itu, dia boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda sekurang-kurangnya 10,000 ringgit.

Read Previous

Vaksin CoronaVac China selamat, berkesan, halal, kata Pharmaniaga

Read Next

Tentera Myanmar melantik menteri setelah menggulingkan Suu Kyi dalam rampasan kuasa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here